K. Kaфка, сада ▪︎ Савремена књижевност у додиру са Кафком

15.05.2024., 18:00

Учествује: Владимир Гвозден
Модерира: Катарина Пантовић

Кафка је остварио велики утицај на генерације филозофа и теоретичара студија културе, али и писаца чија дела данас препознајемо као кафкијанска. Многи текстови савремене књижевности, било да говоримо о „даљој” или „ближој” савремености (Х. Л. Борхес, И. Калвино, С. Бекет, Џ. Орвел, Х. Мураками, К. Ишигуро, П. Хандке, Е. Јелинек, Х. Канг) отворено улазе у интертекстуални дијалог са Кафкином прозом, или пак садрже одређене аспекте његовог универзума у естетском, али и егзистенцијалном смислу. На који начин Кафкин опус надилази тренутак у ком је настајао – у социолошком, политичком, културолошком и уметничком смислу – и у чему су савремени аутори препознали његову актуелност?

Владимир Гвозден је професор светске и компаративне књижевности на Филозофском факултету у Новом Саду. Био је гостујући професор и истраживач на више универзитета (Регензбург, Загреб, Беч, Инзбрук, Торонто), предавања и семинаре по позиву држао на универзитетима у Бамбергу, Гисену, Прагу, Брну и УПФ Барселона. Аутор је више књига, укључујући студије Српска путописна култура 1914–1940 (2011), Анатомија робе: оглед из критике политичке економије (са А. Лошонцем, 2016), Капитализам и књижевност (са А. Лошонцем, 2020), Компаративна књижевност и култура: критички увод (2019); уредник је (са Н. Миленковићем) програмске књиге Нови Сад: европска престоница културе (2021). Био је сарадник различитих медија и културних програма.

Катарина Пантовић (Београд, 1994) књижевна је критичарка, теоретичарка и песникиња. Запослена је у Институту за књижевност и уметност у Београду у звању истраживач сарадник. Основне и мастер студије завршила је на Одсеку за компаративну књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, где је тренутно на завршним годинама докторских студија. Објавила је две збирке поезије, као и научну монографију Актуелна читања Кафкиног дела (Службени гласник, 2023). Сарађује са издавачким кућама Трећи Трг и Сребрно дрво као извршна уредница. Чланица је неколико жирија за књижевне награде. Живи и ради у Београду.

————————————-

Разговор се одржава у оквиру Фестивала К. у сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду, Чешким центром Београд, Културним центром Београда и мрежом EUNIC у Србији.

Улаз на све програме је бесплатан.

Loading...