K. Kafka, sada ▪︎ Scensko čitanje pripovetke „Seoski lekar“

14.05.2024., 20:00

„Seoski lekar“ je paradigmatska priča o ekspresionizmu i putu ka iracionalnosti; nakon ovog Kafkinog teksta, jezik i nemačka poezija izgledaju drugačije. Ovo književno putovanje u nevidljivo i opskurno utkano je u zvukove i impresivne ritmove.

PROGRAM
„Seoski lekar“ (čitanje teksta)

Muzička pratnja:

Domeniko Skarlati
Sonata b-dur, K.351-L.S.34

Modest Musorgski
„Katakombe”
„Pijačni trg Limoža”

Gabriele Proj
„Rozarijum” (UA 2023)

Johan Sebastijan Bah
Preludijum iz Engleske svite a-mol
BVV 807

Oto Brusati je pisac, reditelj i muzikolog. Dugi niz godina bio je na čelu Muzičke zbirke grada Beča, bavio se moderacijom i recitovanjem, a nadgledao je i mnoge nagrađivane filmske i pozorišne produkcije od bečkog Burgteatra do inostranih scena – sve do Koreje. Kao pisac učestvovao je na preko četrdeset izdanja sa svojim romanima, dramama i pesmama. Predavao je na Univerzitetu u Beču i na Maks Rajnhard seminaru. Kontinuirano nastupa uživo, često uz muzičku pratnju.

Kao solista i kamerni muzičar, harmonikaš Nikola Đorić nastupao je na značajnim koncertnim pozornicama, uključujući Muzikferajn u Beču, Filharmoniju u Kelnu, Koncerthaus u Berlinu, Gaštajg u Minhenu i Betovenfest u Bonu. Uz harmoniku istražuje dosad nepoznate tembre od Baha i Mocarta do Čajkovskog, koji nisu posebno pisani za ovaj instrument. Ne pravi, međutim, nikakve aranžmane, već ostaje veran originalnom muzičkom tekstu. Sarađuje sa Manhajmskim kamernim orkestrom KKO, diskografskom kućom Berlin Classics i NO-TE produkcijom.

————————————-

Čitanje se održava u okviru Festivala K. u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu, Češkim centrom Beograd, Kulturnim centrom Beograda i mrežom EUNIC u Srbiji.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Loading...