Koncert pijanistkinje Sofije Vukić i pijaniste Dimitrija Nikolića

13.05.2024., 20:00

Pijanistkinja Sofija Vukić i pijanista Dimitrije Nikolić su studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beorgadu. Dobitnici su brojnih nagrada, a publici će se predstaviti delima Debisija, Skrjabina, Mesijana, Mokranjca i Lista.

Program:
Klod Debisi
Ostrvo radosti, L. 106

Aleksandar Skrjabin
Pet prelida, op. 16

Olivije Mesijan
Poljubac deteta Isusa iz Dvadeset pogleda na dete Isusa
SOFIJA VUKIĆ

Vasilije Mokranjac
Fragmenti

Franc List
Dolina Oberman, S. 160/6
DIMITRIJE NIKOLIĆ

Biografije:
Sofija Vukić (Niš, 2003) je studentkinja treće godine osnovnih studija klavira na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nenada Radića. Dobitnica je stipendije za izuzetno nadarene studente koju dodeljuje Ministarstvo prosvete. Tokom školovanja je ostvarila brojne uspehe na takmičenjima u zemlji i regionu, nagrade koje se izdvajaju kao najznačajnije su prve nagrade na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Nišu (2018), na takmičenju Banjalučki bijenale (2018), Međunarodnom takmičenju Slobomir u Bijeljini (2019), Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2021) i na Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu (2021). Nastupala je kao solista i kao članica kamernih sastava u Italijanskom institutu za kulturu, SKC-u, UK Parobrod, Gradskoj kući grada Niša i Sali Niškog simfonijskog orkestra.

Dimitrije Nikolić (Zaječar, 2002) je u rodnom gradu završio OMŠ Stevan S. Mokranjac, dva odseka: klarinet i klavir. Završio je SMŠ Josip Slavenski u klasi prof. Slavice Petrović. Trenutno pohađa treću godinu studija klavira na FMU u klasi prof. Lidije Stanković, i prvu godinu studija kompozicije u klasi prof. Draška Adžića. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima se izdvajaju prva nagrada i laureat na Internacionalnom takmičenju Davorin Jenko (2020), prva nagrada na 2. internacionalnom takmičenju Memorijal Matusja Blum u Sarajevu i prva nagrada na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (2019).
Nastupa solistički i kao član kamernih sastava. Kao član dua Aventus, sa saksofonistom Matejom Blažićem, proglašen je za laureata festivala Kamerata u Paraćinu (2020), a osvojili su i prvu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije (2021). Nastupao je u Velikoj dvorani i Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, Narodnom pozorištu, Artgetu, Narodnoj biblioteci Srbije, i sarađivao sa ansamblima kao što su Simfonijski orkestar RTS-a i Ansambl Metamorfozis.
Godine 2023. je objavio pesnički prvenac Sentimentalitet (Brankovo kolo), koji je poneo nagradu Stražilovo.

Loading...