Концерт пијанисткиње Софије Вукић и пијанисте Димитрија Николића

13.05.2024., 20:00

Пијанисткиња Софија Вукић и пијаниста Димитрије Николић су студенти Факултета музичке уметности у Беоргаду. Добитници су бројних награда, а публици ће се представити делима Дебисија, Скрјабина, Месијана, Мокрањца и Листа.

Програм:
Клод Дебиси
Острво радости, L. 106

Александар Скрјабин
Пет прелида, оп. 16

Оливије Месијан
Пољубац детета Исуса из Двадесет погледа на дете Исуса
СОФИЈА ВУКИЋ

Василије Мокрањац
Фрагменти

Франц Лист
Долина Оберман, S. 160/6
ДИМИТРИЈЕ НИКОЛИЋ

Биографије:
Софија Вукић (Ниш, 2003) је студенткиња треће године основних студија клавира на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Ненада Радића. Добитница је стипендије за изузетно надарене студенте коју додељује Министарство просвете. Током школовања је остварила бројне успехе на такмичењима у земљи и региону, награде које се издвајају као најзначајније су прве награде на Међународном такмичењу младих пијаниста у Нишу (2018), на такмичењу Бањалучки бијенале (2018), Међународном такмичењу Слобомир у Бијељини (2019), Међународном такмичењу Даворин Јенко (2021) и на Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу (2021). Наступала је као солиста и као чланица камерних састава у Италијанском институту за културу, СКЦ-у, УК Пароброд, Градској кући града Ниша и Сали Нишког симфонијског оркестра.

Димитрије Николић (Зајечар, 2002) је у родном граду завршио ОМШ Стеван С. Мокрањац, два одсека: кларинет и клавир. Завршио је СМШ Јосип Славенски у класи проф. Славице Петровић. Тренутно похађа трећу годину студија клавира на ФМУ у класи проф. Лидије Станковић, и прву годину студија композиције у класи проф. Драшка Аџића. Добитник је бројних награда, међу којима се издвајају прва награда и лауреат на Интернационалном такмичењу Даворин Јенко (2020), прва награда на 2. интернационалном такмичењу Меморијал Матусја Блум у Сарајеву и прва награда на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије (2019).
Наступа солистички и као члан камерних састава. Као члан дуа Авентус, са саксофонистом Матејом Блажићем, проглашен је за лауреата фестивала Камерата у Параћину (2020), а освојили су и прву награду на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије (2021). Наступао је у Великој дворани и Музичкој галерији Коларчеве задужбине, Народном позоришту, Артгету, Народној библиотеци Србије, и сарађивао са ансамблима као што су Симфонијски оркестар РТС-а и Ансамбл Метаморфозис.
Године 2023. је објавио песнички првенац Сентименталитет (Бранково коло), који је понео награду Стражилово.

Loading...