Koncert pijaniste Nebojše Maksimovića

20.05.2024., 21:00

Pijanista Nebojša Maksimović će održati tradicionalni prolećni koncert u galeriji Artget. Na programu su dela Šopena, Skarlatija, Baha i Lista.

Program:
Frederik Šopen
Nokturno u ce–molu, op. 48/1

Sonata br. 2 u be–molu, op. 35
Grave – Doppio movimento
Scherzo
Marche funebre
Finale – Presto

Introdukcija i rondo u Es–duru, op. 16

Domeniko Skarlati
Sonata u E–duru, K. 380

Sonata u Ge–duru, K. 55

Johan Sebastijan Bah
Tokata, adađo i fuga u Ce–duru, BWV 564 (aranžman: Feručo Buzoni)

Franc List
Mađarska rapsodija br. 6 u Des–duru

Biografija:
Nebojša Maksimović (Beograd, 1979) je sa dve godine počeo da svira klavir, a sa četiri godine je primljen u MŠ Josip Slavenski u klasu Gordane Jovanović. Završio je SMŠ Mokranjac u klasi Olge Jovanović kao najbolji učenik u generaciji. Iste godine, sa petnaest godina, primljen je na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu u klasu Mirjane Šuice–Babić. Diplomirao je 1999. godine sa nagradom za najbolji uspeh iz klavira na FMU u Beogradu u klasi Nevene Popović, a potom i magistrirao 2004. godine u istoj klasi. Magistrirao je i na Akademiji Santa Cecilia u Rimu kod Serđa Pertikarolija (2006) sa najvišim ocenama kao stipendista Vlade Republike Italije. Doktorirao je 2009. godine na FMU u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović, odbranivši prvi umetnički doktorat u toj instituciji.
Osvojio je nagrade u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju prve nagrade na takmičenjima u Beogradu i u Nišu, dve treće nagrade na međunarodnom takmičenju u Rimu, specijalna prva nagrada sa maksimalnim brojem bodova na međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, treća nagrada na međunarodnom takmičenju u Atini, prva nagrada na međunarodnom takmičenju EPTA u Beogradu, kao i nagrada za najbolji koncert sezone u Galeriji SANU u Beogradu.
Javno nastupa od svoje četvrte godine na koncertima, kao i na radiju i televiziji za koje je načinio više trajnih snimaka. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj, kao i na festivalima kao što su BEMUS, A tempo, Dimitrion u Solunu, Opera Barga i William Walton u Italiji. Njegov snimak sa solističkog koncerta u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine je postao Hit godine na Top listi klasične muzike Radio Beograda 2 (2012) i Hit nedelje (2014) sa rekordnim brojem glasova u toj emisiji. Godine 2016. godine je snimio kompakt disk Klavirski virtuozitet (dela Baha, Šopena, Lista, Skrjabina, Rahmanjinova i Horovica) koji je izdao PGP-RTS.
Bio je angažovan kao demonstrator na FMU i kao profesor klavira u MŠ Mokranjac. Bio je docent na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu. U zvanju vanrednog profesora radi na FMU.

Loading...