Koncert studenata kompozicije FMU iz klase Dragana Latinčića

18.05.2024., 18:00

Lazar Marić, Stefan Josipović, Pavle Dobić i Ana Marković su mladi kompozitori, studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dragana Latinčića. Uz pomoć svojih kolega, mladih muzičara, predstaviće po jedno svoje delo na koncertu u Konaktu kneginje Ljubice, u subotu 18. maja u 18 sati. Koncert realizujemo u saradnji sa Muzejom Grada Beograda

Program:
Lazar Marić
Gudački kvartet
Anja Pavlović, prva violina
Anja Trkulja, druga violina
Leonora Petković, viola
Ana Janković, violončelo

Stefan Josipović
Meno mosso
Mina Stupar, klavir

Pavle Dobić
Obsession
Aleksa Spasić, violina
Staša Stamenković, klavir

Ana Marković
Gudački kvartet br. 2
Tara Kostadinović, prva violina
Milica Pavlović, druga violina
Jovana Kovačević, viola
Valentina Lučković, violončelo

Biografije:
Lazar Marić (2001) je student četvrte godine kompozicije FMU u Beogradu u klasi profesora Dragana Latinčića. Osnovno muzičko obrazovanje je stekao u MŠ Stevan Hristić u Kruševcu. Završio je SMŠ Stevan Mokranjac u Kraljevu na instrumentalnom odseku – smer klavir, kao đak generacije. Njegove kompozicije su izvođene na koncertima i festivalima kao što su KoMA’17 i KoMA’18, Festum i Rossi fest. Kompozicija Svita za klavir je uvrštena u zbirku Imaginacije, pijanističko stvaralaštvo mladih srpskih kompozitora. U okviru Erasmus + projekta je pohađao je letnji muzički kurs Hangzavart! u Gedu u Mađarskoj 2022. godine.

Stefan Josipović je student treće godine kompozicije FMU u klasi profesora Latinčića. Završio je SMŠ Kosta Manojlović na smeru muzičke produkcije i dizajna zvuka. Njegovi umetnički uzori uključuju kako tradiciju rane muzike srednjeg veka, tako i moderne tendencije od francuskog impresionizma i dalje sa posebnom pažnjom usmerenom na domaće autore. Problematika njegovog umetničkog rada jeste stvaranje novog muzičkog konteksta kroz koji je moguće posmatrati savremeni svet i njegove tendencije. Njegova dela su izvođena u sali Beogradske filharmonije i u Studentskom kulturnom centru u sklopu festivala KoMA’19 i KoMA’20, a snimci su emitovani u okviru programa Radio Beograd 3.

Pavle Dobić (2002) je završio SMŠ Stevan Mokranjac u Kraljevu u klasi prof. Marije Ostojić, i Gimnaziju u Vrnjačkoj Banji. Osnovnu muzičku školu je završio u klasi prof. Vanje Zdravković. Studira klavir u klasi prof. Jovane Radovanović na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, i kompoziciju u klasi prof. Latinčića na FMU u Beogradu. Usavršavao se kod pijanista Natalije Tomić, Jurija Kota, Aleksandra Serdara i Biljane Gorunović. Osvojio je brojne nagrade i laureate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Stipendista je Fondacije za mlade talente Republike Srbije. Više njegovih kompozicija je nagrađeno najvišim nagradama na međunarodnim takmičenjima. Komponuje dela inspirisana jevanđeljskim temama. Piše dela za solo klavir, razne ansamble i horove.

Ana Marković (2001) je studentkinja četvrte godine kompozicije na FMU u Beogradu u klasi profesora  Latinčića. Osnovno muzičko obrazovanje je stekla u MŠ Isidor Bajić u Tesliću, a srednje u SMŠ Mokranjac u Beogradu na odseku za klavir u klasi profesorke Aleksandre Striković. Njena muzika izvođena je u okviru festivala studenata kompozicije KoMA. Njeni komadi iz svite za klavir Rokantenovi prozori su uvršteni u zbornik klavirske muzike mladih srpskih kompozitora, a 2022. godine je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti održala svoj prvi autorski koncert. Njena dela su emitovana u okviru emisije Savremena srpska muzika na Radio Beogradu.

Dragan Latinčić (Beograd, 1982) studirao je kompoziciju na FMU u klasi Vlastimira Trajkovića. Doktorirao je 2014. godine pod mentorstvom V. Trajkovića sa kompozicijom Batal, preludijumi za gudački orkestar i teorijskom studijom Primena mikrotonalnosti (a) u instrumentalnoj blisko-istočnoj i balkanskoj muzici folklorne provenijencije, te (b) u instrumentalnoj, kamernoj i orkestarskoj muzici akustičkog tipa u savremenoj zapadnoj umetničkoj muzici (pokušaj zasnivanja jedne autonomne stvaralačko – kompozitorske koncepcije. Na istom fakultetu radi kao docent.
Njegove kompozicije izvođene su na renomiranim festivalima u različitim zemljama Evrope. Dobitinik je specijalne nagrade Letnje akademije Prag-Beč-Budimpešta za kompoziciju Duet za dve violine kao i Aprilske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih za kompoziciju Šaputanje za dve viole (2007). Latinčićev ciklus pesama Hladno Šišmiš Huji na signalističku poeziju izdat je u međunarodnom časopisu Signal (Beograd, 2006). Autor je monografije Mikrointervali u spektralnoj geometriji u izdanju Zadužbine Andrejević (2015) kao i naučnog rada Primena Pitagorine teoreme na temporalnost ritmičkih projekcija pojedinačnih harmonika spektra izdatog u časopisu Srpska nauka danas u izdanju Zadužbine Andrejević (2016).

 

 

Loading...