Milica Rakić ▪︎ Crvena, da te nema…

16.05.2024-23.06.2024, 19:00

16.5 – 23.6.2024.
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Black Box

Deo programa 17. Subverzivnog filmskog festivala i programa Kinematografije otpora nastao u saradnji između 59. Oktobarskog salona, Kulturnog centra Beograda i Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba

Autorka izložbene koncepcije: Leila Topić
Kustoskinje izložbe: Zorana Đaković Minniti, Dina Pokrajac, Leila Topić

Četvrtak, 16. maj, u 19 časova – otvaranje
Petak, 17.maj, u 17.30 – razgovor uz projekciju filmova: Milica Rakić, Vladimir Bjeličić, moderacija: Dina Pokrajac

Kratki film Milice Rakić, koji je nagrađen na 59. Oktobarskom salonu, bavi se istorijskim činjenicama i pričama koje se, bez obzira na svoj lokalni kontekst, dotiču i pitanja kao što su ženska prava, rodna pitanja, učešće i vidljivost žena u javnom životu.

Izložba je deo programa 17. Subverzivnog filmskog festivala i programa Kinematografije otpora i nastala je u saradnji između 59. Oktobarskog salona, Kulturnog centra Beograda i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Izložba postavljena u prostoru Black Box-a svojevrsni je izlazak iz fizičkog okvira filmskog kadra i aludira na zamišljeni enterijer građanske vile iz 1930-ih u kojoj Crvena vodi posthumni monolog. Na zidovima i u prostoru promatramo Crveninu zbirku umetničkih dela, nastalih uglavnom između 1950-ih i 1960-ih, koja svedoče doslednoj afirmaciji vlastitog estetskog iskustva. Svesna potrebe javnog delovanja, Crvena se intenzivno družila s umetnicima i i na taj način podupirala izgradnju jugoslovenskog kulturnog identiteta u kojem se strastveno verovalo u socijalistički projekat imajući na umu formalnu složenost takvog ideološkog i etičkog izbora. Njen umetnički odabir nastaje u vreme destaljinizacije i oslobođenja kulturne proizvodnje u Jugoslaviji, ali i unutar Istočnog bloka s razumevanjem modernosti čija okosnica nije više kolektivitet nego individualizam. Zbirka Crvene nastaje prihvatanjem inovatorskih iskustava savremene evropske umetnosti i zadržava obeležja međunarodnog mejnstrima, pokazujući da nije robovala proskribiranim temama, da je pratila dekonstrukciju soc-realizma i ponovnu uspostavu modernističkih ideja. Ignorirala je Krležinu tezu da je Murtićevo slikarstvo „opasno zastranjenje ukusa“ (Krleža, „O tendenciji“, Izvanredni plenum Saveza književnika Jugoslavije, Beograd 1955.), ali i Depolovo razočaranje „šupljim periodom“ savremene umetnosti (J. Depolo, „U znaku mrlja. Pismo s Bijenala u Veneciji“, Vjesnik, Zagreb, 1958.), ne zanimajući se za podređivanje umetnosti ideološkom imperativu, upravo kao što feminizam nije podredila novom društvenom poretku. Istražujući pitanja modernističke paradigme u širem europskom kontekstu, s radovima Vojina Bakića, Jagode Buić, Sonje Deloni, Ede Murtića, Ksenije Kantoci ili Josipa Vanište, stvorila je specifičnu umetničku zbirku koja predstavlja egzistencijalno i duhovno iskustvo vlastita vremena.
(iz teksta Dine Pokrajac)

➤ Više informacija o izložbi.
➤ Više informacija o razgovoru.

Uz radove Milice RAKIĆ predstavljaju se i radovi:
Slava ANTOLJAK, Vojin BAKIĆ, Jagoda BUIĆ, Sonja DELONI, Dušan DŽAMONJA, Vera FIŠER, Oskar HERMAN, Ljubo IVANČIĆ, Marijan JEVŠOVAR, Ksenija KANTOCI, Albert KINERT, Vladimir KRISTL, Fernand LEGER, Pit MONDRIAN, Edo MURTIĆ, Ivan PICELJ, Sofi TOBER-ARP, Milivoj UZELAC, Josip VANIŠTA

Autorka izložbene koncepcije: Leila Topić

Kustoskinje izložbe: Zorana Đaković Minniti, Dina Pokrajac, Leila Topić

Milica Rakić (1972) umetnica koja tematizira uticaj jezika i kulture na oblikovanje identiteta interpretirajući ideološke kodove u istorijskom i savremenom kontekstu. Doktorirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Svoja je dela predstavila na trideset samostalnih i više od četristo grupnih izložbi u Srbiji i svetu (Albanija, Sjedinjene Američke Države, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Egipat, Iran, Italija, Indonezija, Japan, Kina, Mađarska, Makedonija, Meksiko, Nemačka, Portugal, Rumunija, Rusija, Slovenija, Turska, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Španija). Članica je Saveza komunista Jugoslavije i Udruženja likovnih umetnika Srbije, sa statusom samostalne umetnice.

 

Loading...