Представљање компакт-диска „За клавир: For the Piano“ Нине Платише

13.05.2024., 19:00

Нина Платиша ће у Галерији Артгет извести избор комада са њеног дебитантског албума за соло клавир који носи назив За Клавир: For the Piano. Овај албум чине оригиналне композиције за клавир соло у којима Нина спаја елементе минимализма, савремено-класичне и балканске народне музике. Такође, овом приликом представиће и избор нових клавирских комада.

Компакт диск За Клавир: For the Piano подржали су Канадски савет за уметност и Уметнички савет Онтарија. Објављен је 21. априла 2023. године и позитивно оцењен од стране критике која истиче албум као суштински и концизан, као и да буди жељу за интегралним слушањем. Британски сајт The Arts Desk хвали Платишино неусиљено свирање [које] савршено одговара музици, а блиска, интимна равнотежа је оно што је овим комадима потребно. Другим речима, дивно.

Пијанисткиња Нина Платиша је рођена у Београду, а живи у Канади. Ствара динамичну, емотивну и интроспективну музику која обухвата различите музичке жанрове: oд музике за клавир до електро-акустичног соула. Године 2021. је била добитница Career Catalyst: Project Grants for New Generation Artists који је представио Уметнички савет Онтарија. Исте године је учествовала у менторском програму Emerging Artist, током којег је била ментор композитора и музичара Џефа Бирда, а 2022. године учествовала је у пројекту размене уметника Undecimals. Нина је компоновала за неколико кратких и два дугометражна филма. Дипломирала је на Метрополитан универзитету у Торонту (Performance: Production BFA), као и студент Колеџа за музику Беркли. Држи часове клавира, музичке теорије и композиције.

Loading...