19. BINA • Promocija knjige “Oči kože: arhitektura i čula” • 21. jun • 18.00

21.06.2024., 18:00

21. juna u 18:00 održaće se promocija knjige

“Oči kože: arhitektura i čula”,  autora Juhani Palasma

O knjizi će govoriti Milena Kordić, Slavica Stamatović Vučković, Milovan Novaković, Milica Janković.

Prevod seminalne knjige Oči kože: arhitektura i čula finskog arhitekte i teoretičara Juhanija Palasme (Juhani Pallasmaa) publikovan je 2023. godine u izdanju Ateljea A22. U ovoj knjizi, koja je prvi put objavljena 1996. i potom doživela brojna reizdanja, problematizuje se dominacija čula vida u arhitektonskom oblikovanju i istražuju višečulne dimenzije arhitektonskog iskustva. S vremenom, postavši ključno štivo u domenu fenomenološkog poimanja arhitekture, knjiga Oči kože pruža čitaocima dubok uvid u suštinu umetnosti graditeljstva.

Palasma vodi čitaoca na putovanje kroz prostor, vreme i materiju, naglašavajući, kroz različite prizme umetnosti, filozofije i svakodnevnog života, značaj emotivnog i senzornog iskustva u arhitekturi. Autor nas podseća da arhitektura nije samo vizuelni doživljaj već kompleksno tkivo živog iskustva koje podrazumeva naš duboki emotivni odnos sa celokupnim okruženjem.

Za više informacija o knjizi i izdavačkoj kući, posetite sajt www.atelie22.me ili Instagram stranicu @publishinghouse_a22

Loading...