24. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: MARKO PETRIČIĆ

27.06.2024., 20:00

U okviru 24. festivala, resital će izvesti domaći orguljaš Marko Petričić koji dugi niz godina živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama. Petričić je vanredni profesor orgulja i crkvene muzike na Ball State University. Na programu su dela Bukstehudea, Baha, Vidora, Regera i Mesijana.

Program:
Ditrih Bukstehude (c. 1637–1707)
Preludijum u fis–molu, BuxWV 146

Olivije Mesijan (1908–1992)
Alléluias sereins d’une âme qui désire le ciel iz L’Ascension

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Koralna partita Sei gegrüsset, Jesu gütig, BWV 768

Šarl-Mari Vidor (1844–1937)
Adagio iz Orguljske simfonije br. 5 u ef–molu, op. 42/1

Maks Reger (1873–1916)
Koralna fantazija Hallelujah! Gott zu loben, bleibe meine Seelenfreud, op. 52/3

Biografija:
Marko Petričić završio je master i doktorske studije na Univerzitetu Indijana u klasi dr Kristofera Janga. Od nedavno predaje orgulje i teoriju muzike na Ball State University. Pre toga je predavao na Univerzitetu u Indijanapolisu. Kao aktivni crkveni muzičar, svira orgulje u Nortminster prezbiterijanskoj crkvi, a bio je i dirigent hora i orguljaš u Katedrali Hristove crkve i Vitlejemskoj luteranskoj crkvi u Indijanapolisu. Održao je resitale i majstorske kurseve na Univerzitetu Shanghai Normal u Kini, na Univerzitetu u Torontu, i na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Kao uspešan izvođač (orgulje i bajan), Marko Petričić je osvojio najviše nagrade na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima u Italiji, Nemačkoj, Jugoslaviji i Sjedinjenim Američkim Državama. Dva puta je bio član žirija na Nacionalnom orguljskom takmičenju u Fort Vejnu. Dobio je pohvale za kompakt-diskove French Accent (orgulje) i The Years of Pilgrimage (bajan).
Kao izvođač na klavijaturnim instrumentima je nastupao sa Simfonijskim orkestrom Indijanapolisa na brojnim koncertima na kojima je izveden raznolik repertoar.
Njegov najnoviji dupli kompakt-disk J. S. Bach’s Clavierübung III, na kojem se predstavio kao orguljaš i harmonikaš (sniman u Nortminster Prezbiterijanskoj crkvi na orguljama opus 154 graditeljske kuće Č. B. Fisk), izdat je 2023. godine u produkciji izdavačke kuće MSR Classics.

Loading...