ART VIKEND BEOGRAD / 07.06.2024.

07.06.2024., 18:00

ART VIKEND BEOGRAD
* Ulaz slobodan

18:00
ART TALENT SHOW
Dokumentarni film
Češka, 2022, 102’

Režija: Tomás Bojar, Adéla Komrzý

Na Akademiji likovnih umetnosti u Pragu se, kao i svake godine, održavaju prijemni ispiti. Film u tri različita studija prati izazovni zadatak, koji stoji pred tamošnjim pedagozima: kako iz mase prijavljenih odabrati najtalentovanije, koji će u narednim godinama dobiti priliku da oblikuju karakter vizuelne umetnosti? Kako će sami profesori položiti ovaj ispit? Predmet ispita postepeno postaje sama umetnost i njeno mesto u današnjem haotičnom svetu. U prvi plan iskače mnogo pitanja: Za koga zapravo stvaramo? Da li je dovoljno da radimo stvari onako kako ih osećamo? Da li je zaista neophodno da znamo u kom periodu je stvarao Tijepolo? Može li u današnje vreme još nešto da nas zaprepasti? Ubistvo ili samoubistvo? Biseksualnost ili panseksualnost? Govno ili krv? Šta nam sve ovo govori o prirodi i značenju savremene umetnosti?

* Film je titlovan na srpski jezik.

 

 

 

 

20:00
Radikalni kreativci
Dokumentarni film
Finska, 2024, 58’

Režija: Emilia Hernesniemi

Ovaj dokumentarac započinje razgovor o kreativnosti koja, spojena sa poverenjem i poštovanjem različitosti, pokazuje inovativnu moć u timovima, organizacijama i celom svetu.

* Film se prikazuje sa titlom na engleskom jeziku.

* Posle projekcije uslediće panel diskusija o kreativnosti, koju će moderirati Brajan Vojinović, a panelisti će biti: rediteljka filma Emilija Hernesniemi, glumac iz filma i umetnik iz Finske Šaban Ramadani, profesor Fakulteta lepih umetnosti u Beogradu Žarko Aleksić i Lidija Ristić, osnivač I:BICA-e.

Loading...