Koncert pijaniste Petra Toškova

10.06.2024., 21:00

Mladi pijanista Petar Toškov je student četvrte godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Publici će se predstaviti delima Baha, Betovena i Šumana.

Program:
Ludvig van Betoven
Sonata za klavir br. 13 u Es–duru, op. 27/1
Andante
Allegro molto e vivace
Adagio con espressione
Allegro vivace

Robert Šuman
Simfonijske etide, op. 13

Johan Sebastijan Bah
Čakona iz Partite br. 2 u de–molu za violinu, BWV 1004 (ar. Feručo Buzoni)

Biografija:
Petar Toškov (Beograd, 2001) je počeo da uči klavir kod Radojke Ivanović, a nastavio je kod svog oca, pijaniste Aleksandra Toškova. Završio je OMŠ Kosta Manojlović u Zemunu, u klasi Mile Lacković, i srednju muzičku školu kod Dine Hadžiomerović sa najvišom ocenom, nagrađen za najbolji diplomski ispit. Usavršavao se na majstorskim kursevima profesora kao što su Jokut Mihailović, Ruben Delibaltajan, Džon Peri, Igor Lasko, Aleksander Sinčuk i drugi. Godine 2020. je završio Konzervatorijum Fil i Eli Tejlor u Torontu u klasi Li Vanga sa najvišom ocenom. Studije na FMU u Beogradu je započeo u klasi Maje Rajković, a sada pohađa četvrtu godinu u klasi Aleksandra Serdara.
Petar Toškov je osvojio brojne nagrade od kojih se izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju Banjalučki bijenale (2014), Međunarodnom takmičenju Davorin Jenko (2015), takmičenju Nikolaj Rubinštajn u Parizu (2018), Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu (2018), Republičkom takmičenju (u kategoriji vokalno-instrumentalnih sastava), kao i prva nagrada i laureat na takmičenju Sirmium Music Fest u Sremskoj Mitrovici (2018).
Petar Toškov je nastupao u mnogim značajnim beogradskim salama (Kolarac, Beogradska filharmonija, SKC, Artget, Skupština grada Beograda, Ruski dom, Italijanski kulturni centar). Održao je solističke koncerte u Beogradu i u Bergenu, a više puta je nastupao i u Torontu.

Loading...