Koncert pijanistkinje Jelene Đajić-Levajac

03.06.2024., 21:00

Pijanistkinja Jelena Đajić-Levajac je odbranila doktorski umetnički projekat Problemi interpretacije klavirske muzike Vasilija Mokranjca 2019. godine i sa posebnom pažnjom promoviše klavirski opus ovog kompozitora. Koncert realizujemo u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije.

Program:
Feliks Mendelson
Fantazija u fis–molu, op. 28 (Škotska sonata)
Con moto agitato – Andante – Con moto agitato
Allegro con moto
Presto

Dmitrij Šostakovič
24 prelida, op. 34

Vasilije Mokranjac
Odjeci, svita za klavir
Lento,quasi improvisato
Allegro
Largo
Andante
Allegro 
Presto
Andante maestoso
Adagio
Moderato

Adagio
Lento

Biografija:
Dr. um. Jelena Đajić-Levajac (Beograd, 1972) je završila SMŠ Mokranjac u klasi Vukice Viličić. Osnovne i magistarske studije je završila na FMU u Beogradu u klasi Mirjane Šuice-Babić. Usavršavala se u Sankt Peterburgu kod Marine Volf na Konzervatorijumu Rimski Korsakov, i u Berlinu na Visokoj umetničkoj školi kod Elene Lapitskaje. Bila je i aktivni učesnik majstorskih kurseva kod renomiranih pedagoga. Doktorski umetnički projekat Problemi interpretacije klavirske muzike Vasilija Mokranjca je odbranila 2019. godine pod mentorstvom Lidije Stanković.
Bila je finalista međunarodnog takmičenja Muzičke omladine (1994) u Beogradu. Na međunarodnom takmičenju F. Busoni u Bolcanu (Italija) je bila polufinalista. Učesnica je takmičenja Robert Schumann u Cvikau (Nemačka) i Porto u Portugaliji. Održala je preko 150 koncerata kao solista i kamerni muzičar u najznačajnijim salama Beograda, širom Srbije kao i u Crnoj Gori, BIH, Nemačkoj, Rusiji, Italiji. Ostvarila je više snimaka za RTS, RTV Crne Gore, Radio i televizije Šapca, Pirota i Valjeva.
Prvi resital je održala u sali Kulturnog centra Beograda 1992. godine kao student. Godine 1995 je nastupila kao solista sa Simfonijskim orkestrom RTS u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine svirajući Listov Klavirski koncert u Es- duru, pod upravom Željke Milanović. Često je nastupala i sa svojim bratom, violončelistom Milošem Đajićem. Godine 1997. je nastupila sa Beogradskom filharmonijom izvodeći Šumanov Klavirski koncert, pod dirigentskom palicom Angela Šureva. Sa violinistom Nikolom Aleksićem i violončelistom Vladimirom Pavlovićem je osnovala klavirski trio Weissburg koji je kasnije nastupao i kao kvartet sa violistom Nemanjom Marjanovićem. Nastupa i u okviru klavirskog dua Mezzo sa Milošem Pavlovićem.
Od 2003. godine predaje predmet uporedni klavir na katedri za klavir FMU u Beogradu. Od 2020. godine je u zvanju vanrednog profesora na Katedri na klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrade Najuspešniji pedagog na festivalu Isidor Bajić u Novom Sadu. Dobitnica je zahvalnice Matice srpske (Novi Sad) za podršku, saradnju i pomoć kulturnih programa, kao i tri zahvalnice FMU u Beogradu. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1995. godine i ima status samostalnog umetnika grada Beograda, i EPTE.

 

Loading...