Promocija CD izdanja „Vlastimir Trajković – Works for piano“

10.06.2024., 19:00

Na promociji nanovijeg izdanja iz produkcije Stradivarius Vlastimir Trajković – Dela za klavir u izvođenju pijaniste Vladimira Gligorića govoriće producent Stanko Simić, muzikolog Stefan Cvetković i pijanista Vladimir Gligorić.

Na najnovijem audio izdanju italijanskog izdavača Stradivarius iz Milana objavljena su, po prvi put van naše zemlje, dela za klavir solo jednog od najznačajnijih srpskih kompozitora, akademika i profesora kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Vlastimira Trajkovića (1947–2017). Vlastimir Trajković potiče iz ugledne porodice muzičara; njegov deda je bio kompozitor Miloje Milojević, a majka Gordana pijanistkinja. Studirao je u Beogradu kod Vasilija Mokranjca, a usavršavao se kod Olivijea Mesijana i Vitolda Lutoslavskog. Ne samo kompozitor, Trajković je bio i muzički pisac, kritičar i redaktor. Poliglota široke erudicije, Trajković se već na samom početku stvaralačkog puta istakao kao kompozitor okrenut intelektualnom i kritičkom pristupu muzici i njenom nasleđu izgrađujući lični stil na sublimaciji impulsa i uticaja koje je prihvatao sa prostranog horizonta muzičke istorije. Postmoderan po senzibilitetu, opus Vlastimira Trajkovića svedoči o njegovoj otvorenosti za različite stilske idiome, ali i stalnoj istraživačkoj pokretljivosti u pronalaženju raznovrsnih i sasvim osobenih, savremenih kompozicionih rešenja. (deo pod navodima preuzet iz teksta knjižice CD-a, autora Stefana Cvetkovića).

Vladimir Gligorić (1979) je istaknuti srpski pijanista. Ovo je njegov treći CD sa srpskom umetničkom muzikom objavljen u inostranstvu. Gligorić je vremenom stekao status jednog od najznačajnijih izvođača srpske umetničke muzike (dobitnik nagrade Udruženja kompozitora Srbije za 2023. godinu). Snimio je ceo opus za solo klavir Vlastimira Trajkovića, a čine ga tri klavirska ciklusa koja je kompozitor stvarao 70-ih i 80-ih godina 20. veka.

Italijanska izdavačka kuća Stradivarius je osnovana 1988. godine u Milanu ima dve linije izdavaštva, jedna koja se bavi izdavaštvom dela rane muzike (srednji vek, renesansa, barok), i druga kojoj pripada i disk sa muzikom Vlastimira Trajkovića, bavi se izdavaštvom dela savremene muzike. S godinama su stekli svetsku reputaciju, te se i njihovi nosači zvuka distribuiraju širom sveta.

Loading...