24. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: MATIJAS MAJERHOFER

01.07.2024., 20:00

Austrijski orguljaš Matijas Majerhofer je profesor orgulja na Visokoj školi za muziku u Frajburgu, i orguljaš Frajburške katedrale. U Beogradu će, između ostalih izvesti dela Antona Bruknera i na taj način obeležiti jubilej – 200 godina od rođenja ovog značajnog austrijskog kompozitora i orguljaša.
Koncert je podržao Austrijski kulturni forum u Beogradu koji godinama prepoznaje važnost Festivala i pruža podršku realizaciji.

Program:
Ditrih Bukstehude (c. 1637–1707)
Tokata in de, BuxWV 155

Đovani Batista Pergolezi (1710–1736)
Sonata in Ef

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Pasakalja, BWV 582

Anton Brukner (1824–1896)
Postludijum u de–molu

Franc Šmit (1874–1939)
Varijacije i fuga u De–duru (Königsfanfaren aus Fredigundis)

Biografija:
Matijas Majerhofer studirao je orgulje, ranu muziku i crkvenu muziku na univerzitetima u Gracu, Frajburgu, Lajpcigu i čuvenoj Skola kantorum u Bazelu. Između ostalih, njegovi profesori su bili Arvid Gast, Andrea Markon, Kurt Nojhauzer i Martin Šmeding.
Godine 2007. bio je pobednik renomiranog međunarodnog orguljaškog takmičenja Pahelbel u Nirnbergu. Takođe je osvojio nagrade i na orguljaškom takmičenju Franc Šmit u Kicbilu, Međunarodnom takmičenju Bah u Arnštatu, Međunarodnom orguljaškom konkursu u Najmegenu. Od tada, redovno koncertira u prestižnim salama i na značajnim festivalima širom Evrope, SAD, kao i u Rusiji, Japanu i Južnoj Koreji. Kao solista i kontinuo izvođač, nastupao je sa horovima kao što su Drezdenski hor Časnog krsta (Dresdner Kreuzchor) i Hor Svetog Tome iz Lajpciga (Thomanerchor), kao i sa Orkestrom Državne kapele iz Drezdena i Orkestrom Državne kapele iz Halea.
Od 2009. do 2013. godine predavao je orgulje na Univerzitetu za muziku i teatar F. B. Mendelson u Lajpcigu. Godine 2013. postao je profesor orgulja i crkvene muzike na Univerzitetu Teksasa u Ostinu (SAD), gde je nagrađen za izuzetna obrazovna postignuća. Od 2014. do 2016. godine je bio orguljaš u Prezbiterijanskoj crkvi Iskupitelja u Ostinu, u kojoj se nalaze dva najvažnija američka instrumenta iz kolekcije Univerziteta Harvard: istorijske orgulje graditelja Edvina Holbruka i graditelja Čarlsa Fiska, opus 46.
Majerhofer je profesor orgulja na Visokoj školi za muziku u Frajburgu od 2016. godine. Takođe radi kao orguljaš Frajburške katedrale, gde je kao umetnički direktor zadužen za jednu od vodećih međunarodnih koncertnih serija na orguljama. Njegovi studenti su osvojili preko 50 nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima.

Loading...