24. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: STEFAN RAJNINGER i VELJKO NENADIĆ

02.07.2024., 20:00

Kao prilika da mladi muzičari obogate svoju profesionalnu biografiju nastupom na festivalu uspostavljena je programska linija Mlade nade, u okviru koje će ove godine nastupiti naši orguljaši Veljko Nenadić i Stefan Rajninger, studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu iz klase prof. Maje Smiljanić Radić.

Ovi talentovani mladi ljudi posvećeni su muzici i pažljivo razvijaju svoju profesionalnu karijeru. Stefan Rajninger trenutno završava dva master studijska programa – orgulje i muzička režija, i redovno održava koncerte u Beogradu i Vršcu, a kompozitor i orguljaš Veljko Nenadić niže uspehe na međunarodnim kompozitorskim takmičenjima i nastupa na koncertima kao orguljaš i pijanista, izvodeći svoja ostvarenja, kao i dela drugih srpskih kompozitora i mlađih stvaralaca.

STEFAN RAJNINGER
Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Allein Gott in der Höh sei Ehr, BWV 663

Tokata, adađo i fuga u Ce–duru, BWV 564

VELJKO NENADIĆ
Program:
Isidora Žebeljan (1967–2020)
Koral (transkripcija za orgulje: V. Nenadić)

Vuk Kulenović (1946–2017)
Tokata Be-A-Ce-Ha

Vlastimir Trajković (1947–2017)
Epimetej, muzika za orgulje
Epimetej
Pandorina kutija
Elpida

Veljko Nenadić (1998)
Litanija, molitva za orgulje

Biografije:
Stefan Rajninger započeo je muzičko obrazovanje sa devet godina, svirajući klavir u MŠ Davorin Jenko u Beogradu. Završio je osnovne studije kao orguljaš na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu pod mentorstvom Maje Smiljanić-Radić. Trenutno je student na dva master studijska programa – orgulje i muzička režija. Tokom školovanja je osvojio nagrade na takmičenjima iz klavira, kamerne muzike i klasične harmonije. Kao orguljaš i pijanista, učestvovao je na brojnim majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu. Nastupao je na koncertima svirajući orgulje i čembalo u Beogradu (Katedrala Blažene Djevice Marije, Crkva Svetog Antuna Padanovskog, Muzej nauke i tehnike, Hrišćanska adventistička crkva u Beogradu), kao i u Vršcu. Ima predstojeće nastupe sa orkestrom u Italiji u okviru međunarodnog festivala Mittelfest.

Kompozitor i orguljaš Veljko Nenadić (1998) studirao je kompoziciju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Isidore Žebeljan, dok je master studije završio kod Draška Adžića, u čijoj klasi je trenutno na doktorskim studijama kompozicije. Od 2021. godine studira orgulje u klasi Maje Smiljanić-Radić, a na istom fakultetu radi i kao istraživač-pripravnik na Katedri za kompoziciju.
Kao kompozitor osvojio je preko 40 nagrada na međunarodnim festivalima. Njegova dela su izvodili istaknuti domaći i inostrani solisti i orkestri na koncertima i muzičkim festivalima širom sveta, a snimljena su za diskografske kuće u zemlji i inostranstvu. Njegov opus objavljuje muzička izdavačka kuća Donemus iz Holandije, a pojedinačne kompozicije štampali su i Editio Musica Budapest, Da_sh Music iz Španije, Compozitor Publishing House iz Rusije i Music Publishing House Češkog radija. U izboru revije Muzika klasika nagrađen je kao kompozitor godine (2022). Redovno nastupa na koncertima kao orguljaš i pijanista, izvodeći svoja ostvarenja, kao i dela drugih, prvenstveno srpskih kompozitora i mlađih stvaralaca.

Loading...