24. Međunarodni festival „Dani orgulja – Dies organorum“: LORETO ARAMENDI

04.07.2024., 20:00

Orguljašica Loreto Aramendi intenzivno nastupa na festivalima širom sveta, a njena audio izdanja su odlično ocenjena od strane kritike. Kao profesor predaje na Konzervatorijumu u San Sebastijanu, gde je i titularni orguljaš Bazilike Santa Marija del Koro i odgovorna za istorijski instrument Kavaje-Kola iz 1863. godine koji se u ovoj crkvi nalazi. U Beogradu će se prvi put predstaviti između ostalog delima Lista, Franka, Sen-Sansa i Turnemira. Koncert su podržali Institut Servantes u Beogradu, koji ove godine obeležava 20 godina rada u Srbiji, i asocijacija Acción Cultural Española (AC/E).

Program:
Ditrih Bukstehude (c. 1637–1707)
Tokata u Ef–duru, BuxWV 156

Franc List (1811–1886)
Pogreb iz Poetskih i religioznih harmonija (transkripcija: Luj Robiljijar)

Kamij Sen-Sans (1835–1921)
Danse macabre, op. 40 (transkripcija: Luj Robiljijar)

Žan Alen (1911–1940)
Litanija

Sezar Frank (1882–1890)
Spasenje: simfonijski interludijum

Moris Dirifle (1902–1986)
Varijacije na temu korala Veni Creator, op. 4

Filip Glas (1937)
Mad Rush

Šarl Turnemir (1870–1939)
Koralna improvizacija Victimae Paschali

Biografija:
Loreto Aramendi je međunarodni koncertni izvođač i orguljaš Bazilike Santa Marija del Koro u San Sebastijanu (Španija) u kojoj se nalaze orgulje francuskog graditelja Kavaje-Kola iz 1863. godine.
Održala je resitale na festivalima širome Evrope, u SAD, Japanu, Kanadi i Argentini, u renomiranim koncertnim salama Tokyo Opera City, Nacionalni auditorijum u Madridu (ciklus orguljskih koncerata Bach-Vermut), Notr Dam u Parizu, Halgrimurova crkva u Rejkjviku, Katedrala Sv. Patrika u Njujorku i drugim. Kompakt disk sa delima S. Franka, F. Lista, J. Bramsa i Š. Turnemira koji je snimila na instrumentu Kavaje-Kol u Bazilici Santa Marija del Koro, objavljen je 2015. godine. Dobio je nagradu 4 zvezice magazina Choir & Organ i hvaljen je u časopisu The Sydney Organ Journal. Svoj drugi kompakt disk, takođe hvaljen od strane kritike, snimila je 2017. godine na instrumentu Kavaje-Kol koji se nalazi u Opatiji Sant Uan u Ruanu, a izvela je transkripcije francuskog orguljaša Luja Robiljiara.
Sarađivala je na projektima restauracije nekoliko orgulja u Francuskoj i Španiji.
Studije muzike je započela na Konzervatorijumu u San Sebastijanu gde je diplomirala klavir, čembalo, orgulje i kamernu muziku kod Loreto F. Imaz, Ester Mendiburu i Kristina Navahas. Nastavila je postdiplomske studije orgulja na Nacionalnom regionalnom konzervatorijumu u Bajonu u klasi Bernadet Karo i Estebana Landara. Na Visokom nacionalnom konzervatorijumu za muziku i ples (CNSMD) u Lionu učila je kod Žana Boajea, Luja Robiljiara i Žaka van Ortmersena i završila specijalizaciju iz orgulja. Studije čembala završila je na Pariskom konzervatorijumu u klasi Noel Spis. Imala je priliku da pohađa majstorske kurseve orguljaša kao što su M. Radulesku i J. V. Jansen. Trenutno predaje na Konzervatorijumu F. Escudero u San Sebastijanu.
Bila je saradnik Baskijskog simfonijskog orkestra. Redovno nastupa kao solista i član različitih kamernih ansambala, kao orguljašica, pijanistkinja i čembalistkinja. U ovoj koncertnoj sezoni održaće resitale u Japanu, SAD, Francuskoj, Španiji, Holandiji, Poljskoj, Italiji, Nemačkoj, V. Britaniji, Švajcarskoj, Srbiji, Rusiji, Lukseburgu i Finskoj.

Loading...