Stoljnjak za nedeljni obrok, Metameal nedeljom u Parizu

24.12.2013, 15:13.
blank-image

predavač: Jelena Stamenković

U okviru izložbe Metaobrok, Jelena Stamenković će predstaviti rezultate istraživanja koja je radila na temu običaja i svakodnevnih praksi privatnih, zajedničkih i javnih prostora u oblasti socijalnog stanovanja danas u Francuskoj, a u cilju identifikacije socijabilnosti i odnosa bliskosti koji se u njima razvijaju kao i moguću vezu sa arhitektonskim urbanističkim programom. U svojoj doktorskoj tezi ona nudi inovativne tipologije koje obuhvataju sledeće nivoe : « Primati goste » ( pojam intimnosti vezan za samu stambenu jedinicu i njenu organizaciju) ; « Deliti » ( pojam susedstva, komšiluka na adresi stanovanja) ; « Susreti » ( običaje i svakodnevnu praksu u neposrednom okruženju).
Deo istraživačkog procesa obuhvata rezultate anketa sprovedenih na temu : Kako stanovnici novoizgrađenih socijanih stanova jedne pariske četvrti primaju goste? i odnosa savremenih potreba i arhitektonske organizacije socijalnog stana. Anketirana osoba opisuje jedan nedeljni ručak kroz narativni deo koji sadrži plan stana u kojem se primaju gosti, fotografiju ili skicu stola ili samog obroka, kuhinjske recepte…

Jelena Stamenković, arhitekta-urbanista i redovni predavač i gost na više arhitektonskih fakulteta u Francuskoj. Rođena 1972. godine u Beogradu. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1998. Od 1999. živi i radi u Francuskoj, u Parizu i Sent-Etjenu. Osnivač i direktor biroa za transdisciplinarni pristup arhitekturi i gradu « La ville au pluriel » (Grad u množini). Zavrsila specijalističke i magistarske studije u Francuskoj, 2001. i 2004. Doktorant na Université de Paris Ouest Nanterre La Défense u Francuskoj kod Prof. Dr Yankel Fijalkow i u okviru « Centre de recherche sur l’habitat » (Centar za istraživanje stanovanja), doktorska teza iz urbanizma, treća godina studija, tema: L’enjeu du programme architectural et urbain dans la sociabilité et les relations de proximité dans le logement social collectif en France : vers le micro-projet ? (Uloga arhitektonskih i urbanističkih elemenata u socijabilnosti i ostvarivanju odnosa bliskosti u socijalnom kolektivnom stanovanju u Francuskoj : ka mikro-projektu ?).

Loading...