POLJSKA ŠKOLA ANIMACIJE – sledeća generacija

17.12.2015-31.12, 14:47.
blank-image

Mladi poljski animatori

Autori projekta: Katažuna Surmač, Boguslav Zmudžinjski
Kustosi izložbe: Viola Sova i Svetlana Petrović

Umetnici: Izabela Plućinjska, Malgožata Bosek, Robert Sova, Viola Sova, Zbignjev Čapla, Vojćeh Sobčik
Marta Pajek, Eva Borisevič, Tomaš Sivinjski, Tomek Ducki, Pžemislav Liput, Vojćeh Vojtkovski,
Karolina Speht

Projekat je podržao Poljski institut za film.

Projekcije radova najmlađe generacije autora animiranog filma u Poljskoj koje predstavljamo u galeriji Podroom deo su programa „Poljska škola animacije – sledeća generacija“, posvećenog Poljskoj školi animacije, koja se posmatra kao kulturni i filmski fenomen, a ne kao obrazovni sistem. Program obuhvata najznačajnija ostvarenja izabranih autora, iako filmovi nisu nužno njihovi
najnoviji radovi. Projekcije su podeljene u dva dela a prema prvim javnim prikazivanjima filmova režisera iz poslednje dve decenije. Dakle, oni se mogu nazvati jednom generacijom. Ovo je tim pre opravdano jer je, nakon 2000. godine, posle dugog teškog perioda u poljskoj kinematografiji (1990-te) – kad su samo retki uspevali da debituju a da ne promene profesiju – situacija počela da se menja, da bi se na kraju potpuno stabilizovala 2005. godine, kad je osnovan Poljski filmski institut. Rezultat toga je bio da su se filmovi režisera koji su dugo čekali na izlazak u javnost pojavili zajedno sa filmovima autora koji su tek diplomirali. Dakle, cela generacija je debitovala gotovo istovremeno. Program koji predstavljamo verno prikazuje tu situaciju. Uvršteni su i radovi najmlađe generacije umetnika, koji su na pragu svoje profesionalne i umetničke karijere. Ovi filmovi uspešno prenose principe Poljske škole animacije:
psihologizam, eksperimentalni duh, traženje ličnog filmskog jezika, vizuelnog kao i muzičkog i zvučnog
izraza. Međutim, to ne proističe iz poriva da se stvara u jednom određenom trendu, nego iz svesti o rezultatima prethodnih generacija poljskih režisera, svesti o internacionalnim kontekstima i umetničkoj slobodi.

Na izložbi su predstavljeni radovi koji se odnose na filmske projekcije, ali je njen kontekst malo širi. Prikazani su neki elementi radnog mesta pojedinih autora, crteži, delovi panoa i umetnička dela koja predstavljaju neku drugu umetničku delatnost, a ipak se mogu koherentno povezati sa filmom. A mogu se videti i sami autori – na slikama i u kratkim filmovima.

Loading...