Svetski dan muzike u KCB-u

21.06.2016, 18:00.
blank-image

Dana 21. juna širom sveta se održavaju brojni koncerti kojim se proslavlja Svetski dan muzike. Kao i svake godine, Kulturni centar Beograda se pridružuje proslavi kocertima Beogradskog duvačkog orkestra i Hora Dečijeg kulturnog centra.
Prvog dana leta, 21. juna muzičari (amateri i profesionalci) održavaju brojne koncerte širom sveta, obeležavajući na taj način Svetski dan muzike. Za ove događaje nije vam potrebna ulaznica jer se održavaju van koncertnih dvorana, to jest na trgovima, u parkovima, pa čak i na stanicama gradskog prevoza. Svetski dan muzike (Fête de la Musique) je prvi put obeležen 1982. godine a pokretač ovog događaja bilo je francusko Ministarstvo za kulturu. Kulturni centar Beograda će ovom prilikom prirediti, već tradicionalno na otvorenom prostoru kod fontana ispred KCB-a, koncerte Beogradskog duvačkog orkestra i Hora i Orkestra Dečjeg kulturnog centra Beograd pod nazivom Filmska muzika i mjuzikli

18:00 Beogradski duvački orkestar
dirigenti: Vlada Mustajbašić i Aleksandar Đurov
Program: Metropolis, Priča sa zapadne strane, Holivud, 007….

19:00 Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd
dirigenti: Nevena Ivanović
klavirski saradnik: Sanja Knežević Gavrilović
voditelj programa: Milena Moravčević
Program: Meri Popins, Ljubav i moda, Ko to tamo peva…

Biografije:
Beogradski duvački orkestar (BDO) osnovan je 1995. godine kao Beogradsko muzičko duvačko društvo (preimenovan 2011), sa ciljem da podstiče i unapređuje stvaralaštvo i izvođačku umetnost za duvačke instrumente i ansamble i doprinese obnovi tradicije promenadnih koncerata u koncertnim dvoranama i na otvorenom prostoru. Osnivači i članovi su istaknuti muzičari iz simfonijskih orkestara Radio televizije Srbije, Beogradske opere, Beogradske filharmonije, Umetničkog ansambla Stanislav Binički, Pozorišta na Terazijama, Reprezentativnog orkestra Garde kao i profesori i studenti muzičkih škola i Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Uz podršku Sekreterijata za kulturu Skupštine grada Beograda, (poslednjih pet godina samo moralnu), a u organizaciji Kulturnog centra Beograda, bivšeg Jugokoncerta, preduzeća Beogradska tvrđava, Turističkog društva Zemun i Muzičke omladine Beograda, priređeni su brojni promenadni koncerti popularne umetničke, revijalne i filmske muzike na Trgu Republike, Kalemegdanu i na Zemunskom keju, kao i svečani koncerti u dvoranama Kolarca, Madlenijanuma, Doma RV i PVO i Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Orkestar je gostovao i na značajnim kulturnim manifestacijama u Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu, Valjevu, Mionici, Despotovcu, Tršiću, Aranđelovcu i Vrnjačkoj Banji. Na III međunarodnom festivalu duvačkih orkestara 21. juna 2015. godine, u najvišoj otvorenoj kategoriji zaslužio je Zlatno priznanje.

Vladimir Mustajbašić, dirigent i umetnički rukovodilac BDO, školovao se u Slavonskom Brodu, Vukovaru (Vojna muzička škola) i u Beogradu. U Muzičkoj školi Jospi Slavenski pohađao je teoretski i instrumentalni odsek, a na Fakultetu muzičke umetnosti studirao je hornu u klasi prof. D. Busančića, kompoziciju u klasi prof. P. Miloševića i dirigovanje u klasi prof. M.Vukdragovića i Ž. Zdravkovića, kod koga je i magistrirao.
Bio je orkestarski muzičar i nastupao kao solista sa Reprezentativnim orkestrom Garde i Simfonijskim orkestrom Umetničkog ansambla JNA. Kao dirigent rukovodio je duvačkim orkestrima Garde i Vazduhoplovstva i Simfonijskim orkestrom i mešovitim horom Umetničkog ansambla JNA (sada Stanislav Binički), s kojim je gostovao i u inostranstvu. Autor je muzike za kamerne ansamble i simfonijski i duvački orkestar. Pisao je pesme, horsku i vokalno-instrumentalnu muziku, a kao aranžer, naročito za duvački orkestar, poznat je i u inostranstvu. Jedan je od osnivača Beogradskog duvačkog orkestra, pridruženi član društava kompozitora Srbije, Hrvatske i Slovenije i član WASBE – svetske asocijacije simfonijskih duvačkih orkestara.

Aleksandar Đurov, dirigent, muzičko obrazovanje započeo je u Dimitrovgradu, a nastavio u Beogradu u SrednjojVojnoj muzičkoj školi, gde je učio klarinet u klasi prof. Stjepana Šoštara i na Fakultetu muzičke umetnosti, gde je diplomirao i magistrirao dirigovanje u klasi prof. Darinke Matić-Marović. Bio je orkestarski muzičar u Reprezentativnom orkestru Garde, kojim sada rukovodi kao načelnik i dirigent. Osim najviših državnih protokolarnih nastupa, priređuje promenadne i koncerte u dvoranama. Gostovao je u inostranstvu (Austrija, Francuska, Italija, Belgija). Dirigovao je i raznim kamernim ansamblima u izvođenju dela savremenih srpskih kompozitora. Dirigent Beogradskog duvačkog orkestra je od 2006. godine.

Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd okuplja talentovanu decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, koja u oblasti pevanja pokazuju posebnu nadarenost, kreativnost i ljubav prema muzici.
Ovaj hor je prepoznatljiv po izuzetnoj vokalnoj tehnici, čistoj intonaciji, ujednačenoj boji i, pre svega, muzikalnost mladih izvođača. Repertoar hora je raznovrstan i obuhvata različite muzičke žanrove, od dečje, filmske, klasične, narodne i starogradske do duhovne muzike, kako domaćih, tako i stranih autora. Hor DKCB nastupao ja na mnogim manifestacijama i festivalima kao što su Radost Evrope, Kalemegdanski sutoni, Dečji sajam, Ulica otvorenog srca, Svetosavska akademija, Frankofonija i mnogoim drugim, a dobitnik je prvih nagrada na republičkim horskim takmičenjima i festivalima, kao što su FEDEHO i Horovi među freskama, Festivalu Ćirilo i Metodije u Moskvi i druge nagrade na Festivalu Zvuči Moksva. U martu 2013. godine Hor DKCB je izdao svoj prvi audio CD pod nazivom Pesme sveta.

Nevena Ivanović je završila FMU u Beogradu u klasi prof. Darinke Matić-Marović, kod koje je i magistrirala 2010. godine. Pohađala je kurseva kod značajnih dirigenata, kao što su: Luc Keler, Genadij Dmitrijak, Uroš Lajovic. Radila je kao predavač i dirigent u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, kao dirigent hora Cantantes i dirigent dečjeg hora RTS-a Kolibri. U toku studija je bila članica hora fakulteta Collegium musicum sa kojim je nastupala širom sveta. U maju 2012. godine je bila koordinator i muzički urednih republičkog festivala dečjih horova Fedeho u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograd. Diriguje i horom crkve Pokrova Presvete Bogorodice sa kojim pored nastupa na redovnim bogosluženjima, takođe i koncertira.
Dirigent je hora Dečjeg kulturnog centra Beograd od njegovog obnavljanja 2011. godine. Sa ovim horom je imala mnogobrojne zapažene nastupe i koncerte.

Loading...