17. međunarodni festivala „Dani orgulja – Dies organorum“ – Koncerti za decu

02.07.2017, 10:00.

Dva koncerta na Festivalu smo pripremili specijalno za našu najmlađu publiku. Učestvuju: Udruženje ARTYSH:LAB, Marija Družijanić i učenici orgulja MŠ „Stanković“ u Beogradu.
Kao i prethodnih godina, program Festivala Dani orgulja čini i koncert namenjen najmlađim sugrađanima, zamišljen kao šetnja kroz svet orgulja. Deca će imati priliku da vide i istraže orgulje koje su deo kolekcije instrumenata Muyeja nauke i tehnike, kao i da poslušaju kompozicije iz različitih stilskih epoha i poznate melodije.
Pripremili smo dva koncerta:

Nedelja, 2. jul 2017.
Muzej nauke i tehnike, Skender-begova 51
Koncerti za decu

10.00 – Orgulje u ARTYSH:LAB-u – koncert za decu od 2 do 5 godina
program koncipirali i izvode: Udruženje ARTYSH:LAB i MARIJA DRUŽIJANIĆ

Neposredna atmosfera kao i ohrabrivanje dece na interaciju je ono na čemu na svojim koncertima za najmlađe insistiraju mladi muzičari okupljeni u Udruženju ARTYSH:LAB. Njima se za ovu priliku pridužuje Marija Družijanić koja ima veliko iskustvo u radu sa decom, kao nastavnik u MŠ Stanković i naravno u sviranju orgulja i tako pružaju priliku deci da na zabavan način upoznaju zvuk i izgled ovog velikog instrumenta, pa i da ga “sviraju”.

11.30 – Sustret sa kraljicom instrumenata – koncert za decu predškolskog i školskog uzrasta
program koncipirali i izvode: MARIJA DRUŽIJANIĆ i učenici orgulja MŠ Stanković

Volfgang Amadeus Mocart je rekao da su za njegove uši i oči orgulje kraljica instrumenata. Veličina i kompleksnost ovog instrumenta, ali pre svega moćan zvuk koji se može meriti sa onim koji proizvodi simfonijski orkestar, i danas opravdavaju epitet koji im je priprisao.
Deca predškolskog i školskog uzrasta imaće priliku da čuju odgovore na pitanja kao što su: Kako rade? Kada su nastale i ko ih je izumeo? Zašto imaju toliko dugmića i čemu oni služe? Zašto ima 3 klavijature? Zašto ima toliko cevi i od čega se sve prave? I mnoga druga koja mogu postaviti orguljašici Mariji Družijanić, ali i učenicima orgulja MŠ Stanković. Na kraju, za kratko će se i sami moći oprobati u ulozi orguljaša, što će učiniti ovaj koncert nezaboravnim iskustvom.

Loading...