Beli, beli svet

23.12.2010-12.01, 16:34.

Radnja ove moderne tragedije događa se u rudarskom gradu Boru – nekada simbolu industrijskog prosperiteta, a sada simbolu post-industrijske krize koja pogađa čitav svet. U takvom ambijentu dešava se fatalna ljubav između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke – balkanski tango. Reč je o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti, ili igri opčinjavanja i potčinjavanja, koju igraju ljudi sa periferije, koje su napustili i društvo i sopstvena sudbina. Jedino što je u njima neuništivo su strast i žudnja za životom.

Kralj je bivši bokser u svojim četrdesetim, poreklom iz propadajućeg rudarskog centra, grada Bora. On je vlasnik lokalnog bara, usamljenik koji ne odgovara nikome i živi od danas do sutra, bez kajanja i žaljenja za bilo čime. Njegova jedina ljubav je njegov moćni motocikl, njegov jedini beg od beznadežne stvarnosti. Bio je zaljubljen u Ružicu, gradsku lepoticu i ženu svog trenera Životinje. Ružica je završila u zatvoru jer je ubila muža. Kralj je otišao u inostranstvo, vraćajući se nakon nekoliko godina na motoru i sa dovoljnim sredstvima da otvori lokalni bar. Povučeniji nego ikada, izbegava sve osim Zlatana, Životinjinog mentalno zaostalog mlađeg brata o kome brine i pazi ga iz sažaljenja i griže savesti. Nakon sedam godina u zatvoru Ružica se vraća u Bor. Želi da započne novi život sa Belim, čovekom koji je odavno voli, čovekom koji je posećivao u zatvoru i brinuo o njenom ocu i ćerki dok je ona služila zatvorsku kaznu. Pripremajući se za svadbu sa Belim uprkos očevim upozorenjima odlazi da se vidi sa Kraljem. Nakon noći provedene sa Kraljem, Ružica shvata da on nikada neće biti njen. Ona odlučuje da se primiri uz Belog i povrati red i mir u svoj život. Ružica ima mladu ćerku Ružu, divlju i neobuzdanu. Odrastala u senci majčinog zločina, ona raskalašno provodi slobodne dane, gde se u društvu Tigra, lokalnog dilera i lopova, drogira i napija. Jedne noći pijana Ruža ulazi u Kraljev bar i upoznaje ovog misterioznog čoveka koji se nedavno vratio u grad iz dalekog sveta. Kralj joj prilazi, omamljen njenom neobuzdanom lepotom i sličnošću koju deli sa majkom. On ne shvata ko je njena majka. On i ne želi da shvati.

Režija Oleg Novković; scenario MIlena Marković
Uloge Uliks Fehmiu, Hana Selimovic, Jasna Djuricic, Nebojsa Glogovac, Boris Isakovic, Milica Mihajlovic, Marko Janketic, Meto Jovanovski, Mira Branjac

Loading...