Bojan Bem: Kadence, video rad

09.12.2010-31.12, 11:25.
blank-image

U ovom novom mediju izražavanja umetnik u pokretnim slikama oživljava poznate teme urbanog pejzaža iz svojih crteža, slika i kolaža, baveći se istim motivima košarkaških i teniskih terena na Kalemegdanu, stene na Straževici, bazenom..

SUBOTA, 25. DECEMBAR u 12.00: SUSRET SA BOJANOM BEMOM – učestvuju umetnik i Đorđe Arambašić, direktor fotografije u video radovima.
U ambijentu izložbe sa slikarem Bojanom Bemom i snimateljem Đorđem Arambašićem vodiće se razgovor o estetskom iskustvu modernizma i postmodernizma u crtežima, slikama i kolažima ovog našeg poznatog umetnika i aktuelnim video radovima koji predstavljaju istraživanje novih mogućnosti manipulacije slikom, graničnih odnosa artificijelnog i autentičnog, naslikanih slika i snimljenih slika… Umetnički direktor projekta Đorđe Arambašić će govoriti o tome koliko je stvaralaštvo Bojana Bema u klasičnim disciplinama bilo inspirativno za njega kao snimatelja video radova i demonstriraće postupak postprodukcije „slika“ snimljenih na terenu i umetničkih dela, apliciranja elektronske slike audio efekate, animaciju i sl.
Razgovor se vodi uz prezentaciju video materijala.

Na izložbi u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda ugledni slikar Bojan Bem premijerno beogradskoj publici predstavlja svoje video radove. U ovom novom mediju izražavanja umetnik u pokretnim slikama oživljava poznate teme urbanog pejzaža iz svojih crteža, slika i kolaža, baveći se istim motivima košarkaških i teniskih terena na Kalemegdanu, stene na Straževici, bazenom… U tri video rada, od kojih svaki traje 4-5 minuta, u slikama koje je zabeležila kamera uhvaćene su efektne vizuelne i audio sekvence prizora u različitim fazama dana, prisustvo svetlosti i senke u njima, atmosfere koja se menja kad pada kiša po bazenu, sija sunce, spušta se suton i noć osvaja ekran, ili, promeni svetlo-tamni registar kompozicije sportskih terena kad ih preleti ptica ili lopta, čiji upad na teren i usporeni ritam kretanja prati budno oko kemere.
Pišući o starim i novim radovima Bojana Bema u eseju u katalogu, Jasmina Čubrilo, u završnici teksta, skreće pažnju na važan vizuelni momenat autorskog pristupa:
..Bemovi prizori generalno izvode tenziju nekretanja i kretanja, ’zaglavljeni’ su u ambivalenciji istovremene ’buke’ i ’tišine’, fabulizovanja prizora i nemog prizora. Konačno, ako su crteži, slike i kolaži pripadali korpusu postmodernističke (re)aproprijacije estetskog iskustva modernizma, onda ovi video radovi predstavljaju istraživanje novih mogućnosti manipulacije slikom, te graničnih odnosa artificijelnog i autentičnog, slikanih slika i snimljenih slika, umetnosti prema ’reality effect’ slikama, i u tom smislu reprezentuju jednu dosta ekscentričnu poziciju u odnosu na savremene umetničke prakse.
Direktor fotografije projekta je Đorđe Arambašić.

Bojan Bem (Beograd, 1936) je diplomirao 1962. na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na Grupi za istoriju umetnost.
Od sredine šezdesetih godina izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u Beogradu, Novom Sadu, Veneciji, Dubrovniku, Ljubljani, Kopru, Sarajevu, Parizu, Mariboru, Kopru itd., i na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada: na Plavom salonu u Zadru, 1970, VIII Jesenjem salonu u Banja Luci 1977, X Memorijalu Nadežde Petrović u Čačku 1978, Nagrade SIZ kulture Beograda 1991, i priznanja Izložba meseca, Studija B 1990., i 1995. za izložbu u Salonu MSU, i u Galeriji Doma omladine.

Loading...