Dragoljub Kažić i Branislav Nikolić

14.11.2008-03.12, 15:08.
blank-image

Izložba povodom obeležavanja 40 godina od osnivanja odeljenja za fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti
Dragoljub Kažić i Branislav Nikolić
osnivači Katedre za fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu

Profesor Dragoljub Kažić je osnivač predmeta Fotografija na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Predmet je počeo da se predaje 1968. godine i bio je obavezan za sve studente Akademije. Svojim vizionarskim radom i programom doprineo je razvoju obrazovanja u oblasti fotografije i na akademijama u Novom Sadu, Prištini i na Cetinju.
Dolaskom profesora Branislava Nikolića 1978. godine, ovaj predmet prerasta u Atelje za fotografiju u okviru Grafičkog odseka i pored osnovnih otvara mogućnost i za poslediplomske studije.
Osnovno načelo profesora Kažića – da se tek odštampana fotografija može smatrati završenim radom, jasno je usmerilo program studija fotografije kao integralnog dela primenjene umetnosti. Na Fakultetu primenjenih umetnosti je bilo važno inplementirati fotografiju kao ravnopravan ili čak i noseći deo (element) oblikovanja knjige, plakata, časopisa, ambalaže i sl.
I Branislav Nikolić je svojim profesionalnim radom potvrđivao tu tezu i sve svoje projekte (najveći broj svojih projekata) je realizovao kao knjige, kataloge i plakate. Stav dvojice profesora koji su insistirali i na primenjenoj fotografiji bio je u to vreme u suprotnosti sa širokorasprostranjenom i u amaterskim krugovima cele zemlje veoma popularnom orijentacijom ka umetničkoj fotografijiji. Takav oštar stav profesori Kažić i Nikolić su zauzeli upravo zbog afirmacije profesionalizma u fotografiji Profesor Dragoljub Kažić se svojom umetničkom karijerom, koju je gradio daleko od pomodnosti i estrade, kao i pedagoškim radom i knjigama beskrompromisno borio za znanje i kvalitet u fotografskoj struci. . Bio je svestan svoje pionirske uloge u fotografskom visokom obrazovanju u Srbiji, pa je napisao i prve fakultetske udžbenike: Elementarna tehnika fotografije i Fotografija u boji. Ove knjige su doživele pet izdanja. Profesor Kažić, slikar po vokaciji, bio je intelektualac velike likovne kulture i okupio je oko sebe veliki broj tada mladih umetnika, koji ga se i danas sećaju s izuzetnim poštovanjem.
Profesor Branislav Nikolić je nastavio pedagoški program profesora Kažića na Fakultetu primenjenih umetnosti do svoje prerane smrti 2001. godine. Umetničkim i profesionalnim radom u oblasti fotografije i fotodizajna, Branislav Nikolić je zacrtao sopstveni, a veoma moderan pristup fotografiji, neopterećen pravilima i okvirima kompozicionih šema i formalističkih pristupa ostalih vizuelnih umetnosti. Temeljan u radu, perfekcionista u tehničkom izvođenju, ostavio je veliki broj radova – pozorišne fotografije, vedute gradova, portrete javnih ličnosti, pejzaže, ilustracije knjiga, fotomonografije i plakate.
Zahvaljujući osnovama koje su postavili profesor Dragoljub Kažić i njegov naslednik, profesor Branislav Nikolić, fotografsko obrazovanje se tačno već četiri decenije uspešno razvija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

prof. Branimir Karanović

Dragoljub Kažić (1922–1999)

Dragoljub Kažić je rođen u Šapcu. Slikarstvo je diplomirao i magistrirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1948. godine, u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića.
Na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu je kao profesor i šef Katedre za fotografiju radio od 1968. do 1987. godine.
Aktivno se bavio fotografijom, opremom knjiga, ilustracijom i pedagoškim radom.
Napisao je veliki broj udžbenika za proučavanje fotografije na akademijama, fakultetima i u srednjim školama. Stručne tekstove i prikaze o fotografiji objavljivao je u novinama i časopisima.
Dobitnik je nekoliko vrednih nagrada na sajmovima knjiga u Beogradu, Lajpcigu i Moskvi.
Bio je član ULUS-a i ULUPUDS-a.

Branislav Nikolić (1943–2001)

Branislav Nikolić je rođen u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. godine.
Na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu je radio kao profesor od 1978. do 2001.
Bavio se pozorišnom, portretnom, pejzažnom i reklamnom fotografijom.
Samostalne izlažbe:
– Galerija Grafički kolektiv, Beograd, 1976, 1982.
– Muzej primenjenih umetnosti, Beograd, 1975, 1980.
– Galerija Ujedinjenih nacija u Beču, 1990.
Autor je brojnih monografija i fotomonografija, a u periodu od 1975. do 1995. godine je sa arh. Slobodanom Mašićem uradio i veliki broj plakata za Beogradski teatarski festival (BITEF).
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije: Prva nagrada na Međunarodnom festivalu knjiga u Nici i Godišnja nagrada Udruženja primenjenih umetnika 1982.

Loading...