Film GLAD otvara Festival autorskog filma

26.11.2008, 18:22.
blank-image

Režija Stiv MekKvin; uloge: Liam Kaningem, Majkl Fasbender
Poslednji meseci Bobija Sendsa, aktiviste IRA-e koji se buni protiv tretmana u zatvoru Mejz u Severnoj Irskoj štrajkujući glađu. Zatvorenici iz ozloglašenog bloka H protestuju jer ne žele da nose standardne zatvorske uniforme i žele da budu priznati kao politički zatvorenici. Kako štrajk ne daje nikakve rezultate, jedan od zatočenih članova IRA-e, Bobi Sends, odlučuje da promeni kurs protesta otpočinjući štrajk glađu, odbijajući da jede dok irski zvaničnici ne priznaju IRA-u kao legitimnu političku organizaciju.

Mekvin u filmu pokušava da predstavi kako su se zatvorenici IRA-e osećali, kako su videli, mirisali u 1982. u čuvenom H-bloku i da prenese ono što ne može inače da se nađe u knjigama i arhivama. Mekvin, kome je ovo prvi scenario, opisuje proces istraživanja za film, koji je podrzumevao razgovor sa nekadašnjim zatvorenicima, “mučnim, verovatno emocionalno najtežim iskustvom” u njegovom životu. Prvih sat vremena film maltene ne sadrži nikakav dijalog, sve do neprekidnih 22 minuta razgovora Bobija Sendsa sa svojim sveštenikom.

O REDITELJU: Stiv MekKvin
Mekvin, poznato ime u londonskom umetničkom svetu, je odrastao u Zapadnom Londonu. Studirao je umetnost i negde na koledžu postao zainteresovan za film. 1993. odlazi za Njujork, ali smatra da pristup u Tisch School nije dovoljno eksperimentalan jer “nisu dozvoljavali da se kamera baca u vazduh”. Mekvinovi filmovi su često crno beli i minimalistički i on ističe uticaj nouvelle vague-a i filmova Endija Vorhola. Često se i sam pojavljuje u svojim filmovima. Njegovo prvo bitnije umetničko delo je Medved (1993.) u kom dva gola čoveka razmenjuju poglede koji se mogu tumačiti i kao i izazovni i preteći. Jedan od njegovih najboljih radova je Deadpan , igrani prikaz performansa Bastera Kitona u kom on stoji u sred kuće koja se ruši, ali on ostaje nepovređen zahvaljujući tome što stoji u prozorskom okviru.

Njegovi filmovi su crno beli i često bez dijaloga. Mekvin je izabran da 2009. predstavlja Britaniju na Venecijanskom Bijenalu.

 

Loading...