Ivana Ivković, Presente 6, ambijent

03.02.2011-20.02, 16:57.
blank-image

Presente 6 je posvećen svim onim hrabrim pojedinacima i ženskim grupama koji se bore u svojoj sredini za poštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Izložba mlade beogradske umetnice Ivane Ivković Presente 6 je ambijent koji se sastoji iz istoimenog crteža monumentalnih dimenzija (275×800 cm), koji je nastao kao rimejk dokumentarne fotografije 6 žena koje protestuju u gradu Ajakuče 1983., tražeći svoje najbliže nestale u aktivnostima paravojnih formacija u Peruu poslednjih dvadeset godina, preuzete iz Muzeja nacije u Limi, light boxa Thank you Mr. Graham, koji je, takođe, rađen kao rimejk još jedne fotografije iz Muzeja, natpisa u neonu Roy and Jenny 1963-1991, i plakata Felix I, II koje umetnica kao svojevrsni omaž posvećuje kubanskom umetniku Felix-u Gozalezu Torresu.

Okosnicu koncepcije izložbe čini crtež Presente 6 koji je monumentalan ne samo po svojim razmerama, i dimenzijama portreta koji prevazilaze realne dimenzije ljudskog tela, već i po umetničkom poduhvatu koji je realizovan tehnikom crtanja grafitnim olovkama, postupku, inače, karakterističnom za minuciozan rad u malim formatima.
Kao i na svojoj prethodnoj izložbi Holyoffice Ivana Ivković i ovom prilikom problematizuje savremeni život Latinske Amerike koji je imala prilike da upozna. U tom kontekstu narativ izložbe Presente 6 može se posmatrati kao aktivistički rad nastao u feminističkom diskursu, a posvećen je svim onim hrabrim pojedinacima i ženskim grupama koji se bore u svojoj sredini za poštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Ivana Ivković (Beograd, 1979) je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesorke Darije Kačić (2005), gde je i magistrirala kod profesorke Marije Dragojlović (2009). Radi crteže, slike, fotografije, instalacije, ambijente. Samostalno je izlagala na devet izložbi u Beogradu, Beču i La Korunji (Španija). Studijski je boravila u Austriji kao stipendista KulturKontakta, i u Diseldorfu u okviru projekta Kunstrapunkt Dusseldorf. Njene izložbe bile su u najužem izboru za Politikinu nagradu Vladislav Ribnikar za 2007. i 2010. godinu.

Tokom trajanja izložbe svake subote u 12 sati organizovaće se susreti sa umetnicom i gostima koji će pričati o ljudima i životu Latinske Amerike, a u saradnji sa MegaComFilmom iz Beograda biće prikazan i peruanski film „Mleko tuge“ nagrađen „Zlatnim medvedom“ na Filmskom festivalu u Berlinu 2009:

subota, 5. februar
12.00 – Stručno vođenje kroz izložbu
Učestvuju umetnica, Saša Janjić, likovni kritičar i Gordana Dobrić, kustoskinja
13.00 – Prezentacija veb sajta Ivane Ivković
Učestvuje: umetnica i Bojana Burić, umetnička diektorka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

subota, 12. februar
12.00 – Susret sa umetnicom i gostom izložbe, književnom prevoditeljkom dr Aleksandrom Mančić, Institut za književnost i umetnost u Beogradu.
13.00 – Specijalna projekcija filma Mleko tuge, Španija/Peru, 2009.
Režija: Klaudija Ljosa, trajanje 95 min.
Film je dobio nagradu Zlatni medved na 59. Filmskom festivalu u Berlinu 2009.
Ljubaznošću MegaComFilma, Beograd

subota, 19. februar
12.00 – Susret sa umetnicom i gostom izložbe, sociologom mr Trivom Inđićem, savetnikom predsednika Republike Srbije za međunarodne odnose.
13 – 16.00 – Radionica za tinejdžere
Radionicu vodi: Ana Nedeljković, autorka projekta

Tekst u katalogu izložbe, Saša Janjić

Intervju sa umetnicom, Gordana Dobrić

Loading...