JAN FABR Noćni dnevnik (1978-1984)

15.12.2012, 20:09.

Prevela sa francuskog Slavica Miletić
Odlomke iz Noćnog dnevnika čita Vanja Ejdus, glumica, a nakon čitanja odlomaka, Jan Fabr će potpisivati knjige.

Objavljivanjem Noćnog dnevnika Jana Fabra na srpskom jeziku u izdanju Kulturnog centra Beograda, pokrenuta je nova edicija pod nazivom Sam(a) svoj pokret.

U Noćnom dnevniku Jan beleži neka od svojih razmišljanja o pozorištu, prvim iskustvima u ulozi scenografa, reditelja i glumca, o Jozefu Bojsu, vizuelnoj umetnosti, Antverpenu, Njujorku, Parizu, nastupu na Bitef festivalu 1984. u Beogradu, Ljubljani i još. Reč je o uzbudljivom, napornom, ponekad uspešnom ali ponekad i ne, iscrpljujućem životu Jana Fabra.

Jan Fabr (rođen u Antverpenu, Belgija, 1958) danas živi u svom rodnom gradu. Tokom više od dvadeset pet godina gradi prepoznatljiv profil multidisciplinarnog vizuelnog umetnika koji svojim performansima, pozorišnim i operskim režijama, koreografijama i likovnim radovima otvara nove puteve. Radovi Jana Fabra izlagani su na najznačajnijim međunarodnim izložbama: Venecijanski bijenale, Documenta u Kaselu, Bijenale u Sao Paulu… http://www.angelos.be

Sam(a) svoj pokret je edicija Kulturnog centra Beograda nazvana prema umetničkom objektu Jana Fabra One Man Movement, koji je ovaj belgijski umetnik poklonio Kulturnom centru Beograda i tako inicirao stvaranje Kolekcije Oktobarskog salona. U ediciji će biti objavljivane knjige autora različitih umetničkih praksi.

Loading...