Letnja škola orgulja 2017 međunarodnog festivala „Dani orgulja – Dies organorum“

25.06.2017-06.07, 12:00.
blank-image

Letnja škola će obuhvatiti predavanja, radionice i individualni rad sa polaznicima – učenicima i studentima orgulja, kao i diplomiranim orguljašima. Na ovogodišnjoj letnjoj školi biće posvećena posebna pažnja muzici za orgulje Johana Sebastijana Baha i luteranskom nasleđu, kao i muzici za orgulje u 20. veku. Ipak, predavači će biti otvoreni za sva druga pitanja i teme koja polaznici žele da istraže i koje je potrebno istaći u prijavi.

Letnja škola orgulja je besplatna i odvija se na engleskom jeziku.

Prijavljivanje na kurs
Popunjen prijavni list poslati na e-mail adresu damjana.njegic@kcb.org.rs do ponedeljka, 12. juna.
Obavezno navesti program koji želite da svirate profesorima.
Molimo kandidate da, ukoliko ne dobiju potvrdu o prijemu prijave u roku od 3 dana, obavezno pozovu na telefon 011 2622 058

Predavači:
Martin Šmeding (Nemačka)
Marko Petričić (SAD/Srbija)
Zoltan Borbelj (Srbija)
Pavel Kohout (Češka)
Juliju Lener (Austrija)

MARTIN ŠMEDING
25. i 26. jun
tema: Bah i luternasko nasleđe
Martin Šmeding je predavao na muzičkim akademijama u Hanoveru, Lajpcigu, Vajmaru i Drezdenu, a od 2004. godine je profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Frajburgu, gde je nasledio prof. Zigmonda Satmarija. Na njegovu inicijativu na frajburškoj akademiji osnovan je Odsek za crkvenu muziku (2012), a Šmeding je imenovan za upravnika odseka. Redovno drži majstorske kurseve na orguljaškim festivalima širom Evrope. Ima iskustva kao član žirija na različitim takmičenjima.

MARKO PETRIČIĆ
25. jun i 1. jul
tema: Clavier-übung III Johana Sebastijana Baha
Predaje orgulje i crkvenu muziku na Univerzitetu Indijanopolisa. Između ostalog, kao predavač je učestvovao na Letnjoj orguljaškoj akademiji u Lajpcigu, kao i na Seminaru o francuskoj orguljskoj muzici u Parizu.

ZOLTAN BORBELJ
1. jul
tema: Izvođački izazovi u muzici XX i XXI veka – muzička radionica
Od 2008. godine Zoltan Borbelj je docent za orgulje Akademije umetnosti u Novom Sadu. Gaji posebno interesovanje za muziku 20. veka i stvaralaštvo francuskih poznih romantičara. U okviru škole održaće predavanje posvećenoistraživanju koje je obavio prilikom koncipiranja zanimljivog koncertnog porgrama koji će na Festivalu izvesti.

PAVEL KOHOUT
5. i 6. jul
tema: Schübler Chorales (Šest koralnih preludijuma, BWV 645-650)
Pavel Kohout je koncertni orguljaš, sa velikim koncertnim iskustvom, kao i iskustvom takmičara. Posebno zanimanje pokazuje prema istraživanju orgulja u Češkoj, u okviru projekta Istorijske orgulje, koji podrazumeva prezentaciju orgulja za eksperte. Gostujući na festivalima širom sveta, redovno održava majstorske radionice trudeći se da prenese mladim svoja iskustva kao izvođača i istraživača.

JULIJA LENER
6. jul
tema: Das Orgelbüchlein Johana Sebastijana Baha; Bah i njegvo uticaj
Mlada orguljašica iz Austrije podeliće sa polaznicima svoja iskustva sa prestižnih takmičenja, ali i iskustva koja je stekla u različitim školama kako u Evropi tako i u Americi i pomoći polaznicima da steknu uvid u trenutnu ponudu i trendove u orguljaškom svetu, a sa neposrednošću koju joj omogućava činjenica da pripada mlađoj generaciji orguljaša danas.

 

Loading...