Predstavljanje e- časopisa za umetnost i komunikaciju PROPELER

27.12.2011, 15:55.
blank-image

U okviru promocije PROPELERA je predvidjena i projekcija tri kratka filma o Oktobarskom salonu: Šta je krug, a šta kvadrat? / Čija je naša odgovornost?/ Who wants yesterdays papers?

Specijalno, treće izdanje elektronskog časopisa Propeler, ovog puta je u celini posvećeno ovogodišnjem 52. Oktobarskom salonu.
U nameri da problem odgovornosti predstave kao aktivnost koja označava umeće da se odgovori, kustoskinje Galit Eilat (Izrael/Holandija) i Alenka Gregorič (Slovenija) pokušale su da Salon pretvore u mesto razmene znanja i diskusioni prostor o pitanjima koja se tiču kompleksne pozicije pojedinca i kolektiva, složenih odnosa među društvima, razumevanja, poštovanja i zaštite univerzalnih ljudskih vrednosti, lične odgovornosti, ali i permanentnog preispitivanja odnosa kulture i politike.
S obzirom da u našoj sredini ne postoji gotovo nijedan časopis koji bi pružio mogućnost studentima starijih godina i master studija da objavljuju svoje radove, izlaze u javni prostor i na taj način se pripreme za ozbiljan kritički rad, Propeler je otvorio prostor za sve one koji imaju motiv i želju da rade, pišu i učestvuju u afirmisanju kritičkog mišljenja.
U pokušaju da na adekvatan način odgovore na postavljeni zadatak, kroz razgovore sa umetnicima, kolektivima, kustoskinjama, organizatorima, svima koji su bili raspoloženi i odgovorni – prema sebi, svom radu i naročito svojoj profesionalnoj poziciji na ovogodišnjem Salon..
Tekstovi, intervjui i fotografski zapisi objevljeni u ovom broju predstavljaju značajan dokument viđen iz ugla budućih profesionalaca s različitih društvenih i umetničkih fakulteta, najmlađe generacije pisaca o umetnosti, kulturi i medjima.

Učesnici: studenti master programa Fakulteta za medije i komunikacije (Digitalna umetnost i novi mediji) i Filozofskog fakulteta (Istorija umetnosti) u Beogradu

Loading...