SVETI MOTORI (Holy Motors), Francuska 2012.

20.12.2012-09.01, 19:46.

Režija i scenario: Leo Karaks fotografija: Karolin Šampetje uloge: Deni Lavan, Edit Skob,Eva Mendes, Kajli Minog, Mišel Pikoli, Leo Karaks
Reditelj kultnih francuskih filmova kao što su “Ljubavnici sa Pont Nefa”, “Zla krv” i “Pola Iks” Leo Karaks, posle desetogodišnje pauze ponovo je snimio celovečernji film koji je dobio priznanja kritike i festivalske publike.
“Sveti motori” su magična žanrovska mešavina o tajanstvenom gospodinu Oskaru. Od svitanja do duboko u noć, pratimo ovog misterioznog lika koji putuje iz jednog života u drugi. On je, naizmenično, stara žena, bogati poslovni čovek, ubica, skitnica, čudovište, porodični čovek… Gospodin Oskar je usamljen , živi u velikoj limuzini u kojoj ga Selin, vitka ostarela plavuša , prevozi u različite delove Pariza. On je najodgovorniji plaćeni ubica koji ide od mete do mete i traži savršenstvo u egzekuciji. Ali samo on zna gde mu je pravi dom, ko je on zapravo, odakle je i zašto je došao među nas.
Osim ogromnog estetskog zadovoljstva, Karaks gledaocu daje dovoljno podataka i naznaka na osnovu kojih može da prati i tumači ovaj nesvakidašnji film koji će vas opsedati dugo posle projekcije.
Nagrade: Kan –nagrada žirija mladih; Čikago – Gran pri “Zlatni Hugo”, nagrada za najboljeg glumca i najbolju fotografiju; Sitđes – najbolji film, režija, nagrada kritike

Loading...