VI Međunarodni festival čembala

02.11.2009, 16:10.

Ovogodišnji Festival je programski naslonjen na obeležavanje jubilarne 250-godišnjice smrti jednog od najvećih kompozitora muzike baroka, Georga Fridriha Hendla; ulaz na sve koncerte slobodan

ČEMBALO, ŽIVA UMETNOST – ARS VIVENDI CLAVICEMBALUM

Kulturni centar Beograda svim naporima istrajava na organizaciji festivala posvećenog čembalu. Ne samo šest godina trajanja, već i naziv – Čemablo, živa umetnost, nedvosmisleno slede uverenje organizatora da ovo nije “mrtav” instrument, iako su koncerti na čembalu danas veoma retki. Pored činjenice da su na njemu nastala najveća dela muzičke baštine čovečanstva i komponovali Bah i Hendl, suptilnost čembala i bogata muzička literatura pisana za njega u periodu od XVI veka do savremenog doba, svrstavaju ga u vodeći solistički i kamerni instrument nastajanja i negovanja muzičke kulture i baštine.
Na prethodnih pet festivala, brojnoj publici i mladom muzičkom uzrastu bila je pružena jedinstvena prilika da se upoznaju sa eminentnim umetnicima i pedagozima iz SAD, Izraela, Italije, Španije, Francuske, Nemačke, Mađarske, Crne Gore, Slovenije, Srbije i drugih evropskih država.
Ovogodišnji Festival sadržaće, sasvim u tradiciji predhodnih, visok umetnički i pedagoški nivo. Učesnici Festivala su afirmisani umetnici i pedagozi visokoškolskih i univerzitetskih institucija i ustanova Evrope, tačnije Velike Britanije, Madžarske, Španije, Nemačke, Slovenije, kao i čembalisti iz Beograda i Srbije.
Svečano otvaranje Festivala pripalo je Hendlu i prijateljima. Tako glasi naziv prvog koncerta na kojem će Hendlove kompozicije izvoditi solisti: Snežana Savičić, sopran, Slovenac Mateja Bajt , blok flauta, Smiljka Isaković, čembalo i Aleksandar Solunac, truba. Pratiće ih gudački kvartet-na violinama: Gordan Trajković i Miloš Petrović, na violi Boris Brezovac, na violončelu Dejan Božić, a svi pod umetničkim vodjstvom Egona Mihajlovića (Nemačka). Festival je programski naslonjen na obeležavanje 250-godišnjice smrti Georga Fridriha Hendla, jednog od najvećih kompozitora muzike baroka, ali i 29. rodjendana Dragstora ozbiljne muzike Radio Beograda 202, koji muzički program Centra godinama verno prati kroz talase klasične muzike Konceti u Galeriji . Stoga je Dejanu Djuroviću, uredniku Dragstora, pripala čast da bude “dirigent „ otvaranja Festivala.

Solistički koncert Hendlove muzike za čembalo održaće, 3. novembra, Egon Mihajlović, stručnjak za baroknu muziku i čembalista iz Crne Gore koji živi i radi u Nemačkoj, a Miloš Petrović imaće autorski nastup na čembalu i klaviru – 4. novembra. Gošća iz Španije Laura Puerto, predstaviće muziku svoje zemlje XVI i XVII veka u subotu, 7.novembra, a dve dame: Agneš Varajai iz Mađarske i Svetlana Stojanović Kutlača posvetiće svoj koncert Muzika za dva čembala (ponedeljak, 9. novembar) Hendlu i Bahu. Tokate Đirolama Freskobaldija, publika će imati prilike da čuje u sredu, 11. novembra u izvodjenju gosta iz Velike Britanije, Kristofera Stembridža, dok će završni koncert festivala, kao i do sada, pripasti polaznicima majstorskih kurseva čembala.

Loading...