17. Међународни фестивал „Дани оргуља“: Павел Кохоут

04.07.2017., 20:30

Ове године имаћемо прилику да поново слушамо оргуљаша из Чешке, Павела Кохоута, чије концерте београдска публика добро памти. И овог пута извешће дела различитих стилских епоха за оргуље, као и позната оркестарска дела одлично аранжирана за оргуље приказујући максималан потенцијал хваљених Занинових оргуља у Катедрали Блажене Дјевице Марије (Хаџи Милентијева 75).

Програм:
Јохан Себастијан Бах
(1685–1750)
Прелудијум и фуга у Гe–дуру, BWV 541

Корални прелудијум на Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 659

Бранденбуршки концерт бр. 3 у Ге–дуру, BWV 1048
(транскрипција за оргуље Омара Капутија)
Allegro
Adagio cadenza
Allegro

Сезар Франк (1822–1890)
Cantabile, M. 36
из Trois Pieces pour Grand Orgue (Три комада за оргуље)

Франтишек Мусил (1852–1908)
Соната Солемнис
Allegro moderato
Canon – Andante
Fuga – Energico

Беджих Сметана (1824–1884)
Влтава, симфонијска поема из циклуса Моја домовина
(аранжман за оргуље Барбаре Банаш)


Биографија:
Чешки оргуљаш Павел Кохоут признат је широм света као виртуоз на оргуљама и као музичар изузетне
музикалности, технике и непосредности у интерпретацији. Редовно наступа широм Европе, Русије, Азије, Аустралије, Новог Зеланда и САД.
Дипломирао је у класи проф. Јарослава Туме на Музичком конзерваторијуму и Факултету музичке уметности у Прагу. Наставио је студије технике извођења на историјским оргуљама у класи реномираног стручњака у овој области, проф. Жака ван Ортмерсена, на Конзерваторијуму у Амстердаму. Године 2010. докторирао је на тему историјске извођачке праксе чешке и јужнонемачке барокне оргуљске музике на Факултету музичке уметности Академије извођачких уметности у Прагу.
Већ са 24 године Павел Кохоут освојио је прву награду и награду Ј. С. Бах на престижном IV међународном такмичењу оргуљаша Мусашино у Токију (2000), које се сматра једним од највећих светских такмичења за оргуљаше. Овај успех отворио му је врата многих реномираних концертних простора широм света и помогао му да стекне репутацију изврсног концертног оргуљаша. Освојио је и прве награде на међународним такмичењима у Љубљани 1995. и 1998. године и у Вилњусу 1999. године, као и неколико значајних награда на међународним такмичењима у Прагу, Познању, Брижу и Либеку, укључујући и награду Dancing Angel, коју додељује Европска унија музичких такмичења за младе.
Као предавач се опробао на мајсторским курсевима и предавањима широм света. Био је члан жирија различитих такмичења. Као сарадник Чешког националног радија ради на пројекту Историјске оргуље, истражујући оргуље у Чешкој.
Снимао је за бројне радио и ТВ станице и објавио неколико компакт-дискова: снимао је на оргуљама Mundt из 1673. године у Тинској цркви у Прагу (најстаријем инструменту у Прагу), на оргуљама Katzer & Weltzel из 1783. године у прашкој Лорети, на историјским инструментима у Бохемији и Моравској, као и на барокним оргуљама у Словенији.
Више о Кохоутовим снимцима и наступима можете пронаћи на: http://www.pavelkohout.org/.

Loading...