17. Međunarodni festival „Dani orgulja“: Pavel Kohout

04.07.2017., 20:30

Ove godine imaćemo priliku da ponovo slušamo orguljaša iz Češke, Pavela Kohouta, čije koncerte beogradska publika dobro pamti. I ovog puta izvešće dela različitih stilskih epoha za orgulje, kao i poznata orkestarska dela odlično aranžirana za orgulje prikazujući maksimalan potencijal hvaljenih Zaninovih orgulja u Katedrali Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75).

Program:
Johan Sebastijan Bah
(1685–1750)
Preludijum i fuga u Ge–duru, BWV 541

Koralni preludijum na Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 659

Brandenburški koncert br. 3 u Ge–duru, BWV 1048
(transkripcija za orgulje Omara Kaputija)
Allegro
Adagio cadenza
Allegro

Sezar Frank (1822–1890)
Cantabile, M. 36
iz Trois Pieces pour Grand Orgue (Tri komada za orgulje)

František Musil (1852–1908)
Sonata Solemnis
Allegro moderato
Canon – Andante
Fuga – Energico

Bedžih Smetana (1824–1884)
Vltava, simfonijska poema iz ciklusa Moja domovina
(aranžman za orgulje Barbare Banaš)


Biografija:
Češki orguljaš Pavel Kohout priznat je širom sveta kao virtuoz na orguljama i kao muzičar izuzetne
muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji. Redovno nastupa širom Evrope, Rusije, Azije, Australije, Novog Zelanda i SAD.
Diplomirao je u klasi prof. Jaroslava Tume na Muzičkom konzervatorijumu i Fakultetu muzičke umetnosti u Pragu. Nastavio je studije tehnike izvođenja na istorijskim orguljama u klasi renomiranog stručnjaka u ovoj oblasti, prof. Žaka van Ortmersena, na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Godine 2010. doktorirao je na temu istorijske izvođačke prakse češke i južnonemačke barokne orguljske muzike na Fakultetu muzičke umetnosti Akademije izvođačkih umetnosti u Pragu.
Već sa 24 godine Pavel Kohout osvojio je prvu nagradu i nagradu J. S. Bah na prestižnom IV međunarodnom takmičenju orguljaša Musašino u Tokiju (2000), koje se smatra jednim od najvećih svetskih takmičenja za orguljaše. Ovaj uspeh otvorio mu je vrata mnogih renomiranih koncertnih prostora širom sveta i pomogao mu da stekne reputaciju izvrsnog koncertnog orguljaša. Osvojio je i prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Ljubljani 1995. i 1998. godine i u Vilnjusu 1999. godine, kao i nekoliko značajnih nagrada na međunarodnim takmičenjima u Pragu, Poznanju, Brižu i Libeku, uključujući i nagradu Dancing Angel, koju dodeljuje Evropska unija muzičkih takmičenja za mlade.
Kao predavač se oprobao na majstorskim kursevima i predavanjima širom sveta. Bio je član žirija različitih takmičenja. Kao saradnik Češkog nacionalnog radija radi na projektu Istorijske orgulje, istražujući orgulje u Češkoj.
Snimao je za brojne radio i TV stanice i objavio nekoliko kompakt-diskova: snimao je na orguljama Mundt iz 1673. godine u Tinskoj crkvi u Pragu (najstarijem instrumentu u Pragu), na orguljama Katzer & Weltzel iz 1783. godine u praškoj Loreti, na istorijskim instrumentima u Bohemiji i Moravskoj, kao i na baroknim orguljama u Sloveniji.
Više o Kohoutovim snimcima i nastupima možete pronaći na: http://www.pavelkohout.org/.

Loading...