НЕДЕЉА ФИНСКОГ ФИЛМА / 19-23. април / УВОДНИК

19.04.2018-23.04.2018, 00:00

У Дворани Културног центра Београда од 19. до 23. априла 2018, одржаће се, пета по реду, бијенала ревија савремених финских филмова, коју под слоганом ТОПЛИ организују Културни центар Београда, Фински филмски фонд и Амбасада Финске у Србији.

ТОПЛИ / уводник

Далека и хладна северна пространства крију неке од најтоплијих прича које причају људи да би загрејали своја срца и срца својих ближњих. Топли филмови о топлим људима  је оно што чини овогодишњу ревију финског филма посебном и другачијом.

Девет врло посебних филмова који се међусобно разликују и по темама и по форми представљају пресек финске кинематографије у последње две године, односно онај њен део који до сада  нисмо имали прилике да видимо у редовном биоскопском репертоару или на домаћим фестивалима.  Разноврсност играног и докуменатрног филма пружиће могућност да откријемо један део Европе који само изгледа далеко, скривено и хладно,  али је у ствари близу, пун топлине, јер потреба за љубављу, пријатељством, породицом, истином, правдом и храброшћу је универзална. О свему томе говоре ови филмови.

Један од најузбудљивијих сноликих докумантараца прошле године приказан на Берлинском фестивалу, на личан, поетски и топао начин прича интимну причу о једној жени и њеној породичној историји; тинејџерке у Финској откривају своју страст према старој игри са дрвеним коњем;  одлука хашког оптуженика да се сусретне са својим жртвама покренуће лавину емоција, док сиријске избеглице преко источне Европе покушавају да се домогну нормалног живота.

Поред документарних филмова ту су и узбудљиви играни филмови који се баве компликованим породичним односима; потребом за слободном љубављу; прераним одрастањем; незрелим родитељима; убијањем кућних љубимаца и осветом.

Ексклузивност ових пројекција учиниће и наши гости из Финске, аутори филмова: Теему Никки, редитељ филма Еутаназиста, Ари Матикаинен, продуцент филма Неопроштено, Kаарле Ахо, продуцент филмова Мала крила, Закон земље и Добри поштар, и Јаана Пускала, шефица Међународног одељења Финског филмског фонда.

Добродошли!

Бојан Вулетић

Селектор Недеље финског филма

Културни центар Београд ће у оквиру Недеље финског филма ове године угостити четири изузетна госта.

ЈАНА ПУСКАЛА

Јана Пускала је шефица Међународног одељења Финског филмског фонда. Дуго, посвећено и зналачки промовише фински филм, који је добрим делом захваљујући њеној способности све присутнији на међународној

фестивалској сцени. Од 2010. у сарадњи са Културним центром Београда и Амбасадом Финске организује

Недељу финског филма. На обострано задовољство, Недеља финског филма у Београду постала је традиционална бијенална манифестација. Радујемо јој се као старом пријатељу и великом професионалцу.

ТЕМУ НИКИ

Тему Ники је син фармера из Сисма у Финској и самоуки редитељ. Режирао је десетине кратких филмова и стотине реклама, музичких спотова, телевизијских серија, као и два играна филма: Lovemilla и Три пута Симо. Филмови овог жанровски разноврсног редитеља до сада су приказани и награђивани на фестивалима у Санденсу, Сијетлу, Кану (за младе таленте), CICFF, Tampere Film.

Festivalu, MoMa, Кленмон Феранду. Тему ће београдској публици представити свој други играни филм Еутаназиста, црну комедију о човеку који убија кућне љубимце. Еутаназиста је светску премијеру имао на филмском фестивалу у Торонту, а на фестивалу у Токију освојио је награду за најбољи сценарио.

АРИ МАТИКАИНЕН

Ари Матикаинен је сценариста, редитељ и продуцент документарних филмова и телевизијских серија. Дипломирао је на Универзитету уметности и дизајна у Хелсинкију, као редитељ. Његов дипломски филм Усамљени хотел је био дистрибуиран широм Финске и освојио је националну Јуси награду за најбољи документарац. Његови документарни филмови Рат и мир у глави, Руска слобода и Завтра приказани су многим иностраним фестивалима. Ари ће се београдској публици представити као продуцент филма Неопроштено редитеља Ларса Фелдбалеа Петрсена, узбудљивог документарца о ратном злочинцу из Босне и Херцеговине који након одслужења казне у хашком затвору не може да настави нормалан живот. Филм је са великим успехом приказан на престижним фестивалима документарног филма.

КАРЛЕ АХО

Карле Ахо је дипломирао историју уметности на Универзитету у Хелсинкију, а завршио је и филмске радионице ЕАВЕ и ЕУРОДОКС. Као породуцент почео је да ради у продуцентској кући Making Movies у Хелсинкију, где је продуцирао три играна филма, 4 ТВ-драме, преко 60 докумантраних филмова који су приказани на међународним фестивалима, попут филма Црни лед редитеља Петрија Котвице, који је светску премијеру имао у званичном такмичарском програму Берлинала 2008. Исте године га је, са колегом Каијем Нордбергом, Финска асоцијација продуцената прогласила за финског продуцента године. Карле Ахо ће као продуцент београдској публици представити игране филмове Мала крила и Закон земље и документарни филм Добри поштар.

ПРОГРАМ
Четвртак, 19. 4.
20.00
Svečano otvaranje / Opening ceremony
MALA KRILA / Little Wing
r. Selma Vilhunen

Петак, 20. 4.
19.00
Kaisa i čarobna šuma
Kaisa and the enchanted forest
r. Katja Gauriloff
21.00
EUTANAZISTA / Euthanizer
r. Teemu Nikki

Субота, 21. 4.
19.00
NEOPROŠTENO
The Unforgiven
r. Lars Feldballe Petersen
21.00
ZAKON ZEMLJE
Law of the Land
r. Jussi Hiltunen

Недеља, 22. 4.
19.00
DOBRI POŠTAR
The Good Postman
r. Tonisalv Hristov
21.00
ZVEZDANI DEČACI
Star Boys
r. Visa Koiso-Kanttila

Понедељак, 23. 4.
19.00
HOBIHORS REVOLUCIJA
Hobbyhorse revolution
r. Selma Vilhunen
21.00
ZEMLJA ČUDA / Wonderland
r. Inari Niemi

Свечано отварање заказано је за четвртак 19. април у 20.00 пројекцијом филма МАЛА KРИЛА. Карте по цени од 250 динара у предпродаји се могу наћи на благајни Дворане Културног центра Београд.

Мала крила је прича о дванаестогодишњој девојчици Варпу која брзо пролази кроз детињство и још брже одраста, јер њена мајка не жели да одрасте. Варпу живи са незрелом мајком и никада није упознала свога оца. Kада Варпу схвати да је мајка заборавила да јој честита рођендан, Варпу одлучи да украде ауто и одвезе се на север у потрази за својим оцем, кога зна само по имену. Али њен отац није онакав каквог га је замишљала.

Фестивали и награде: девет номинација за финску националну награду Јуси, награда Јуси за најбољу дебитанткињу Линеа Ског, Награда публике на Риверун фестивалу, две номинације на Палм Спрингс фестивалу. Више о филму овде.

 

Loading...