NEDELJA FINSKOG FILMA / 19-23. april / UVODNIK

19.04.2018-23.04.2018, 00:00

U Dvorani Kulturnog centra Beograda od 19. do 23. aprila 2018, održaće se, peta po redu, bijenala revija savremenih finskih filmova, koju pod sloganom TOPLI organizuju Kulturni centar Beograda, Finski filmski fond i Ambasada Finske u Srbiji.

TOPLI / uvodnik

Daleka i hladna severna prostranstva kriju neke od najtoplijih priča koje pričaju ljudi da bi zagrejali svoja srca i srca svojih bližnjih. Topli filmovi o toplim ljudima  je ono što čini ovogodišnju reviju finskog filma posebnom i drugačijom.

Devet vrlo posebnih filmova koji se međusobno razlikuju i po temama i po formi predstavljaju presek finske kinematografije u poslednje dve godine, odnosno onaj njen deo koji do sada  nismo imali prilike da vidimo u redovnom bioskopskom repertoaru ili na domaćim festivalima.  Raznovrsnost igranog i dokumenatrnog filma pružiće mogućnost da otkrijemo jedan deo Evrope koji samo izgleda daleko, skriveno i hladno,  ali je u stvari blizu, pun topline, jer potreba za ljubavlju, prijateljstvom, porodicom, istinom, pravdom i hrabrošću je univerzalna. O svemu tome govore ovi filmovi.

Jedan od najuzbudljivijih snolikih dokumantaraca prošle godine prikazan na Berlinskom festivalu, na ličan, poetski i topao način priča intimnu priču o jednoj ženi i njenoj porodičnoj istoriji; tinejdžerke u Finskoj otkrivaju svoju strast prema staroj igri sa drvenim konjem;  odluka haškog optuženika da se susretne sa svojim žrtvama pokrenuće lavinu emocija, dok sirijske izbeglice preko istočne Evrope pokušavaju da se domognu normalnog života.

Pored dokumentarnih filmova tu su i uzbudljivi igrani filmovi koji se bave komplikovanim porodičnim odnosima; potrebom za slobodnom ljubavlju; preranim odrastanjem; nezrelim roditeljima; ubijanjem kućnih ljubimaca i osvetom.

Ekskluzivnost ovih projekcija učiniće i naši gosti iz Finske, autori filmova: Teemu Nikki, reditelj filma Eutanazista, Ari Matikainen, producent filma Neoprošteno, Kaarle Aho, producent filmova Mala krila, Zakon zemlje i Dobri poštar, i Jaana Puskala, šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda.

Dobrodošli!

Bojan Vuletić

Selektor Nedelje finskog filma

Kulturni centar Beograd će u okviru Nedelje finskog filma ove godine ugostiti četiri izuzetna gosta.

JANA PUSKALA

Jana Puskala je šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog fonda. Dugo, posvećeno i znalački promoviše finski film, koji je dobrim delom zahvaljujući njenoj sposobnosti sve prisutniji na međunarodnoj

festivalskoj sceni. Od 2010. u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda i Ambasadom Finske organizuje

Nedelju finskog filma. Na obostrano zadovoljstvo, Nedelja finskog filma u Beogradu postala je tradicionalna bijenalna manifestacija. Radujemo joj se kao starom prijatelju i velikom profesionalcu.

TEMU NIKI

Temu Niki je sin farmera iz Sisma u Finskoj i samouki reditelj. Režirao je desetine kratkih filmova i stotine reklama, muzičkih spotova, televizijskih serija, kao i dva igrana filma: Lovemilla i Tri puta Simo. Filmovi ovog žanrovski raznovrsnog reditelja do sada su prikazani i nagrađivani na festivalima u Sandensu, Sijetlu, Kanu (za mlade talente), CICFF, Tampere Film.

Festivalu, MoMa, Klenmon Ferandu. Temu će beogradskoj publici predstaviti svoj drugi igrani film Eutanazista, crnu komediju o čoveku koji ubija kućne ljubimce. Eutanazista je svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Torontu, a na festivalu u Tokiju osvojio je nagradu za najbolji scenario.

ARI MATIKAINEN

Ari Matikainen je scenarista, reditelj i producent dokumentarnih filmova i televizijskih serija. Diplomirao je na Univerzitetu umetnosti i dizajna u Helsinkiju, kao reditelj. Njegov diplomski film Usamljeni hotel je bio distribuiran širom Finske i osvojio je nacionalnu Jusi nagradu za najbolji dokumentarac. Njegovi dokumentarni filmovi Rat i mir u glavi, Ruska sloboda i Zavtra prikazani su mnogim inostranim festivalima. Ari će se beogradskoj publici predstaviti kao producent filma Neoprošteno reditelja Larsa Feldbalea Petrsena, uzbudljivog dokumentarca o ratnom zločincu iz Bosne i Hercegovine koji nakon odsluženja kazne u haškom zatvoru ne može da nastavi normalan život. Film je sa velikim uspehom prikazan na prestižnim festivalima dokumentarnog filma.

KARLE AHO

Karle Aho je diplomirao istoriju umetnosti na Univerzitetu u Helsinkiju, a završio je i filmske radionice EAVE i EURODOKS. Kao poroducent počeo je da radi u producentskoj kući Making Movies u Helsinkiju, gde je producirao tri igrana filma, 4 TV-drame, preko 60 dokumantranih filmova koji su prikazani na međunarodnim festivalima, poput filma Crni led reditelja Petrija Kotvice, koji je svetsku premijeru imao u zvaničnom takmičarskom programu Berlinala 2008. Iste godine ga je, sa kolegom Kaijem Nordbergom, Finska asocijacija producenata proglasila za finskog producenta godine. Karle Aho će kao producent beogradskoj publici predstaviti igrane filmove Mala krila i Zakon zemlje i dokumentarni film Dobri poštar.

PROGRAM
Četvrtak, 19. 4.
20.00
Svečano otvaranje / Opening ceremony
MALA KRILA / Little Wing
r. Selma Vilhunen

Petak, 20. 4.
19.00
Kaisa i čarobna šuma
Kaisa and the enchanted forest
r. Katja Gauriloff
21.00
EUTANAZISTA / Euthanizer
r. Teemu Nikki

Subota, 21. 4.
19.00
NEOPROŠTENO
The Unforgiven
r. Lars Feldballe Petersen
21.00
ZAKON ZEMLJE
Law of the Land
r. Jussi Hiltunen

Nedelja, 22. 4.
19.00
DOBRI POŠTAR
The Good Postman
r. Tonisalv Hristov
21.00
ZVEZDANI DEČACI
Star Boys
r. Visa Koiso-Kanttila

Ponedeljak, 23. 4.
19.00
HOBIHORS REVOLUCIJA
Hobbyhorse revolution
r. Selma Vilhunen
21.00
ZEMLJA ČUDA / Wonderland
r. Inari Niemi

Svečano otvaranje zakazano je za četvrtak 19. april u 20.00 projekcijom filma MALA KRILA. Karte po ceni od 250 dinara u predprodaji se mogu naći na blagajni Dvorane Kulturnog centra Beograd.

Mala krila je priča o dvanaestogodišnjoj devojčici Varpu koja brzo prolazi kroz detinjstvo i još brže odrasta, jer njena majka ne želi da odraste. Varpu živi sa nezrelom majkom i nikada nije upoznala svoga oca. Kada Varpu shvati da je majka zaboravila da joj čestita rođendan, Varpu odluči da ukrade auto i odveze se na sever u potrazi za svojim ocem, koga zna samo po imenu. Ali njen otac nije onakav kakvog ga je zamišljala.

Festivali i nagrade: devet nominacija za finsku nacionalnu nagradu Jusi, nagrada Jusi za najbolju debitantkinju Linea Skog, Nagrada publike na Riverun festivalu, dve nominacije na Palm Springs festivalu. Više o filmu ovde.

 

Loading...