ЈЕЛЕНА ТРАЈКОВИЋ ПОПИВОДА VORTEX, амбијентална инсталација

14.02.2019-07.03.2019, 12:00-20:00

ЈЕЛЕНА ТРАЈКОВИЋ ПОПИВОДА

VORTEX

амбијентална инсталација

14. 2 – 7. 3. 2019.

Просторна поставка Vortex уметнице Јелене Трајковић Попивода јесте аудио-визуелна кореографија, која се, ослоњена на дводимензионалну слику, одвија у галеријском простору. И то кроз шест визуелних поља, односно, у шест чинова, који се нижу у форми спирале, која се очитава као сублимат вечитих вртложења, људског уздизања, раста  и слободног пада. Комплексно ткиво овог озвученог амбијента саздано је од различитих значењских слојева и цитата.

Главни протагонисти ове кореографије јесу наге женске фигуре, наглашеног мишићног тонуса, без изражених индивидуалних карактеристика – у њих можемо уписати сликаркин аутопортрет, али и било коју другу људску јединку. Једноставно, женско тело је узето као универзални симбол савременог света, али и целокупног човечанства. Но, телесност је овде, пре свега, позиционирана као натполна категорија. А плес је та исконска нит која повезује и прожима људска обличја и њихово кретање кроз време…

Јелена Трајковић Попивода је рођена 1980. у Краљеву. Дипломирала је и магистрирала на Факултету ликовних уметности у Београду, на одсеку сликарства у класи проф. Чедомира Васића. Још на студијама почиње да истражује  различите медије визуалног изражавања и модусе освајања простора у коме уметничко дело постоји. Ради у медију класичног цртежа, сликарства, који су њена главна преокупација, али и  сликe – објектe, светлоснe и амбијенталнe  инсталацијe,  мултимедијалнe уметничкe пројектe.

На Факултету уметности у Нишу ангажована је у звању доцента на предмету Цртање и сликање од 2012.   Излагала је на  30 самосталних и на  бројним групним изложбама  у земљи и иностранству.

Јелена Трајковић Попивода, текст СПИРАЛА ИГРЕ, ауторке Данијеле Пурешевић преузмите овде.

Биографију Јелене Трајковић Попиводе преузмите овде.

Програм уз изложбу:

Субота, 23. фебруар

13.00  Кроз изложбу воде уметница Јелена Трајковић Попивода и Васка Кулић, ауторка поставке

Субота, 2. март

13.00  Вођење кроз изложбе у Културном центру Београда

 

 

Loading...