JELENA TRAJKOVIĆ POPIVODA VORTEX, ambijentalna instalacija

14.02.2019-07.03.2019, 12:00-20:00

JELENA TRAJKOVIĆ POPIVODA

VORTEX

ambijentalna instalacija

14. 2 – 7. 3. 2019.

Prostorna postavka Vortex umetnice Jelene Trajković Popivoda jeste audio-vizuelna koreografija, koja se, oslonjena na dvodimenzionalnu sliku, odvija u galerijskom prostoru. I to kroz šest vizuelnih polja, odnosno, u šest činova, koji se nižu u formi spirale, koja se očitava kao sublimat večitih vrtloženja, ljudskog uzdizanja, rasta  i slobodnog pada. Kompleksno tkivo ovog ozvučenog ambijenta sazdano je od različitih značenjskih slojeva i citata.

Glavni protagonisti ove koreografije jesu nage ženske figure, naglašenog mišićnog tonusa, bez izraženih individualnih karakteristika – u njih možemo upisati slikarkin autoportret, ali i bilo koju drugu ljudsku jedinku. Jednostavno, žensko telo je uzeto kao univerzalni simbol savremenog sveta, ali i celokupnog čovečanstva. No, telesnost je ovde, pre svega, pozicionirana kao natpolna kategorija. A ples je ta iskonska nit koja povezuje i prožima ljudska obličja i njihovo kretanje kroz vreme…

Jelena Trajković Popivoda je rođena 1980. u Kraljevu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva u klasi prof. Čedomira Vasića. Još na studijama počinje da istražuje  različite medije vizualnog izražavanja i moduse osvajanja prostora u kome umetničko delo postoji. Radi u mediju klasičnog crteža, slikarstva, koji su njena glavna preokupacija, ali i  slike – objekte, svetlosne i ambijentalne  instalacije,  multimedijalne umetničke projekte.

Na Fakultetu umetnosti u Nišu angažovana je u zvanju docenta na predmetu Crtanje i slikanje od 2012.   Izlagala je na  30 samostalnih i na  brojnim grupnim izložbama  u zemlji i inostranstvu.

Jelena Trajković Popivoda, tekst SPIRALA IGRE, autorke Danijele Purešević preuzmite ovde.

Biografiju Jelene Trajković Popivode preuzmite ovde.

Program uz izložbu:

Subota, 23. februar

13.00  Kroz izložbu vode umetnica Jelena Trajković Popivoda i Vaska Kulić, autorka postavke

Subota, 2. mart

13.00  Vođenje kroz izložbe u Kulturnom centru Beograda

 

 

Loading...