19. Међународни фестивал „Дани оргуља“: КРИСТИЈАН БИШОФ

26.06.2019., 20:30

Фестивал ће ове године отворити оргуљаш Цркве Св. Маргарете у Минхену и концертни оргуљаш који је све присутнији и траженији у реномираним концертним просторима Европе и шире. У програму који је припремио за београдску публику, посебно место је сачувао за немачку музичку традицију 19. века. Концерт реализујемо у сарадњи са „Goethe-Institut“-ом у Београду.

Програм:
Анонимус (Шпанија, 17. век)
Batalha de 6. tom

Јохан Каспар Керл (1627–1693)
Capriccio sopra il Cucu

Феликс Менделсон Бартолди (1809–1847)
Соната за оргуље бр. 1 у еф-молу, оп. 65/1
Allegro moderato e serioso (Choral Was mein Gott will, das g’scheh‘ allzeit)
Adagio
Andante (Recitativo)
Allegro assai vivace

Роберт Шуман (1810–1856)
из Четири скице за педални клавир, oп. 58
III Lebhaft (еф–мол)
IV Allegretto (Дес–дур)

Макс Регер (1873–1916)
Корална фантазија Straf mich nicht in deinem Zorn, оп. 40/2

Биографија:
Кристијан Бишоф (Christian Bischof, Бамберг) је један од најистакнутијих оргуљаша млађе генерације у Европи данас. Од 2013. године је оргуљаш и диригент хорова Цркве Св. Маргарете у Минхену. Осим тога, овај свестани музичар је веома тражен као концертни оргуљаш у земљи и иностранству и уметнички је директор Камерног хора Нирнберга.
Рано музичко образовање је стекао у музичкој школи Хора Регенсбургшке катедрале, због чега су његови музички корени у вокалној музици. Студирао је црквену музику и оргуље на Државном музичком универзитету у Вирцбургу и на Концерваторијуму Питеоа у Шведској. Као стипендиста Академске задужбине Немачке бискупске конференције, дипломирао је 2011. године, стекавши престижну уметничку диплому извођача (Artist Diploma in Performance). Од професора са којима је студирао издвајају се Кристоф Босерт (оргуље), Ханс Ола-Ериксон (оргуље), Жолт Гардоњи (оргуље, музичка теорија), Јорг Штраубе (хорско дириговање) и Маркус Белхајм (клавир).
Кристијан Бишоф је неколико година био ангажован као црквени музичар у Бамбергу, Ландсхуту и Вирцбургу, да би 2012. године добио местооргуљаша у Базилици Бенедиктинске опатије у Шајерну. Од 2013. године је оргуљаш и директор хора у великој жупној цркви Св. Маргарете у Минхену. Покренуо је неколико концертних серија као уметнички директор. Године 2011. је радио на рестаурацији великих оргуља у цркви Св. Августина у Вирцбургу значајно доприневши реорганизацији и тонском обогаћењу овог инструмента.
У оквиру богате концертне активности Кристијан Бишоф тумачи дела ране музике, као и остварења немачког романтизма, посвећујући посебну пажњу опусу Макса Регера, као и делима Оливијеа Месијана.
Наступајући као диригент и оргуљаш са познатим инструменталистима, ансамблима и хоровима гостовао је у значајним салама, на Фестивалима и свирао на бројним оргуљама у већини европских земаља. Посвећен је историјски информисаној извођачкој пракси, те сарађује са ансамблима који свирају на историјским инструментима, као што је ансамбл Concerto München.
Бишоф је више пута наступао у Америчком удружењу оргуљаша (American Guild of Organists) и на Оргуљскојх конференцији (Conference of Organ) у САД, био је резиденцијални уметника на Универзитету у Мичигену, предавач на мајсторским курсевима и члан жирија различитих такмичења. Први пут је наступао у концертним салама руских градова у оквиру турнеје 2017. године. Такође, ангажовна је као сертификовани оргуљски стручњак (Orgelsachverständiger).
Више о Бишофовим снимцима и наступима можете пронаћи на његовом сајту.

Фото: M. Garduño

Loading...