19. Međunarodni festival „Dani orgulja“: KRISTIJAN BIŠOF

26.06.2019., 20:30

Festival će ove godine otvoriti orguljaš Crkve Sv. Margarete u Minhenu i koncertni orguljaš koji je sve prisutniji i traženiji u renomiranim koncertnim prostorima Evrope i šire. U programu koji je pripremio za beogradsku publiku, posebno mesto je sačuvao za nemačku muzičku tradiciju 19. veka. Koncert realizujemo u saradnji sa „Goethe-Institut“-om u Beogradu.

Program:
Anonimus (Španija, 17. vek)
Batalha de 6. tom

Johan Kaspar Kerl (1627–1693)
Capriccio sopra il Cucu

Feliks Mendelson Bartoldi (1809–1847)
Sonata za orgulje br. 1 u ef-molu, op. 65/1
Allegro moderato e serioso (Choral Was mein Gott will, das g’scheh‘ allzeit)
Adagio
Andante (Recitativo)
Allegro assai vivace

Robert Šuman (1810–1856)
iz Četiri skice za pedalni klavir, op. 58
III Lebhaft (ef–mol)
IV Allegretto (Des–dur)

Maks Reger (1873–1916)
Koralna fantazija Straf mich nicht in deinem Zorn, op. 40/2

Biografija:
Kristijan Bišof (Christian Bischof, Bamberg) je jedan od najistaknutijih orguljaša mlađe generacije u Evropi danas. Od 2013. godine je orguljaš i dirigent horova Crkve Sv. Margarete u Minhenu. Osim toga, ovaj svestani muzičar je veoma tražen kao koncertni orguljaš u zemlji i inostranstvu i umetnički je direktor Kamernog hora Nirnberga.
Rano muzičko obrazovanje je stekao u muzičkoj školi Hora Regensburgške katedrale, zbog čega su njegovi muzički koreni u vokalnoj muzici. Studirao je crkvenu muziku i orgulje na Državnom muzičkom univerzitetu u Vircburgu i na Koncervatorijumu Piteoa u Švedskoj. Kao stipendista Akademske zadužbine Nemačke biskupske konferencije, diplomirao je 2011. godine, stekavši prestižnu umetničku diplomu izvođača (Artist Diploma in Performance). Od profesora sa kojima je studirao izdvajaju se Kristof Bosert (orgulje), Hans Ola-Erikson (orgulje), Žolt Gardonji (orgulje, muzička teorija), Jorg Štraube (horsko dirigovanje) i Markus Belhajm (klavir).
Kristijan Bišof je nekoliko godina bio angažovan kao crkveni muzičar u Bambergu, Landshutu i Vircburgu, da bi 2012. godine dobio mestoorguljaša u Bazilici Benediktinske opatije u Šajernu. Od 2013. godine je orguljaš i direktor hora u velikoj župnoj crkvi Sv. Margarete u Minhenu. Pokrenuo je nekoliko koncertnih serija kao umetnički direktor. Godine 2011. je radio na restauraciji velikih orgulja u crkvi Sv. Avgustina u Vircburgu značajno doprinevši reorganizaciji i tonskom obogaćenju ovog instrumenta.
U okviru bogate koncertne aktivnosti Kristijan Bišof tumači dela rane muzike, kao i ostvarenja nemačkog romantizma, posvećujući posebnu pažnju opusu Maksa Regera, kao i delima Olivijea Mesijana.
Nastupajući kao dirigent i orguljaš sa poznatim instrumentalistima, ansamblima i horovima gostovao je u značajnim salama, na Festivalima i svirao na brojnim orguljama u većini evropskih zemalja. Posvećen je istorijski informisanoj izvođačkoj praksi, te sarađuje sa ansamblima koji sviraju na istorijskim instrumentima, kao što je ansambl Concerto München.
Bišof je više puta nastupao u Američkom udruženju orguljaša (American Guild of Organists) i na Orguljskojh konferenciji (Conference of Organ) u SAD, bio je rezidencijalni umetnika na Univerzitetu u Mičigenu, predavač na majstorskim kursevima i član žirija različitih takmičenja. Prvi put je nastupao u koncertnim salama ruskih gradova u okviru turneje 2017. godine. Takođe, angažovna je kao sertifikovani orguljski stručnjak (Orgelsachverständiger).
Više o Bišofovim snimcima i nastupima možete pronaći na njegovom sajtu.

Foto: M. Garduño

Loading...