19. Међународни фестивал „Дани оргуља“: ПАВЕЛ КОХОУТ

28.06.2019., 20:30

Чешки оргуљаш Павел Кохоут је признат широм света као виртуоз на оргуљама и као музичар изузетне музикалности, технике и непосредности у интерпретацији. Концерт реализујемо у сарадњи са Амбасадом Републике Чешке у Београду.

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750)
Прелудијум и фуга у е–молу, BWV 548

Корални прелудијум Liebster Jesu, wir sind hier, BWV 731

Ги Бове (1942)
Фуга на тему Пинк Пантер

Дитрих Букстехуде (1637–1707)
Прелудијум у Еф–дуру, BuxWV 145

Антонио Вивалди (1678–1741)
Концерт у а–молу, оп. 3, бр. 8 (RV 522)
(аранжман за оргуље: Ј. С. Бах, BWV 593)
Allegro
Adagio
Allegro

Беджих Антонин Видерман (1883–1951)
Ноктурно

Морис Дирифле (1902–1986)
Прелудијум и фуга на име Алена, оп. 7

Биографија:
Чешки оргуљаш Павел Кохоут признат је широм света као виртуоз на оргуљама и као музичар изузетне музикалности, технике и непосредности у интерпретацији.
Већ са 24 године је освојио прву награду и награду Ј. С. Бах на престижном IV међународном такмичењу оргуљаша Мусашино у Токију (2000), које се сматра једним од највећих светских такмичења за оргуљаше. Овај успех отворио му је врата многих реномираних концертних простора широм света и помогао му да стекне репутацију изврсног концертног оргуљаша. Освојио је и прве награде на међународним такмичењима у Љубљани 1995. и 1998. године и у Вилњусу 1999. године, као и неколико значајних награда на међународним такмичењима у Прагу, Познању, Брижу и Либеку, укључујући и награду Dancing Angel, коју додељује Европска унија музичких такмичења за младе.
Редовно наступа широм Европе, Русије, Азије, Аустралије, Новог Зеланда и САД. Одржао је концерте на фестивалима у Прагу, Паризу, Москви, Амстердаму, Јерусалиму, Њујорку, Вашингтону и другим светским културним центрима.
Дипломирао је у класи проф. Јарослава Туме и др Ане Мачове на Музичком конзерваторијуму и Факултету музичке уметности у Прагу. Наставио је студије технике извођења на историјским оргуљама у класи реномираног стручњака у овој области, проф. Жака ван Ортмерсена на Конзерваторијуму у Амстердаму. Године 2010. је докторирао на тему историјске извођачке праксе чешке и јужнонемачке барокне оргуљске музике на Факултету музичке уметности Академије извођачких уметности у Прагу.
Као предавач се опробао на мајсторским курсевима и предавањима широм света. Био је члан жирија различитих такмичења. Као сарадник Чешког националног радија ради на пројекту Историјске оргуље, истражујући оргуље у Чешкој.
Снимао је за бројне радио и ТВ станице и објавио неколико компакт-дискова: снимао је на оргуљама Mundt из 1673. године у Тинској цркви у Прагу (најстаријем инструменту у Прагу), на оргуљама Katzer & Weltzel из 1783. године у прашкој Лорети, на историјским инструментима у Бохемији и Моравској, као и на барокним оргуљама у Словенији.
Више о Кохоутовим снимцима и наступима можете пронаћи на његовом сајту.

FOTO © IVANMALY.CZ

Loading...