19. Međunarodni festival „Dani orgulja“: PAVEL KOHOUT

28.06.2019., 20:30

Češki orguljaš Pavel Kohout je priznat širom sveta kao virtuoz na orguljama i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji. Koncert realizujemo u saradnji sa Ambasadom Republike Češke u Beogradu.

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Preludijum i fuga u e–molu, BWV 548

Koralni preludijum Liebster Jesu, wir sind hier, BWV 731

Gi Bove (1942)
Fuga na temu Pink Panter

Ditrih Bukstehude (1637–1707)
Preludijum u Ef–duru, BuxWV 145

Antonio Vivaldi (1678–1741)
Koncert u a–molu, op. 3, br. 8 (RV 522)
(aranžman za orgulje: J. S. Bah, BWV 593)
Allegro
Adagio
Allegro

Bedžih Antonin Viderman (1883–1951)
Nokturno

Moris Dirifle (1902–1986)
Preludijum i fuga na ime Alena, op. 7

Biografija:
Češki orguljaš Pavel Kohout priznat je širom sveta kao virtuoz na orguljama i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji.
Već sa 24 godine je osvojio prvu nagradu i nagradu J. S. Bah na prestižnom IV međunarodnom takmičenju orguljaša Musašino u Tokiju (2000), koje se smatra jednim od najvećih svetskih takmičenja za orguljaše. Ovaj uspeh otvorio mu je vrata mnogih renomiranih koncertnih prostora širom sveta i pomogao mu da stekne reputaciju izvrsnog koncertnog orguljaša. Osvojio je i prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Ljubljani 1995. i 1998. godine i u Vilnjusu 1999. godine, kao i nekoliko značajnih nagrada na međunarodnim takmičenjima u Pragu, Poznanju, Brižu i Libeku, uključujući i nagradu Dancing Angel, koju dodeljuje Evropska unija muzičkih takmičenja za mlade.
Redovno nastupa širom Evrope, Rusije, Azije, Australije, Novog Zelanda i SAD. Održao je koncerte na festivalima u Pragu, Parizu, Moskvi, Amsterdamu, Jerusalimu, Njujorku, Vašingtonu i drugim svetskim kulturnim centrima.
Diplomirao je u klasi prof. Jaroslava Tume i dr Ane Mačove na Muzičkom konzervatorijumu i Fakultetu muzičke umetnosti u Pragu. Nastavio je studije tehnike izvođenja na istorijskim orguljama u klasi renomiranog stručnjaka u ovoj oblasti, prof. Žaka van Ortmersena na Konzervatorijumu u Amsterdamu. Godine 2010. je doktorirao na temu istorijske izvođačke prakse češke i južnonemačke barokne orguljske muzike na Fakultetu muzičke umetnosti Akademije izvođačkih umetnosti u Pragu.
Kao predavač se oprobao na majstorskim kursevima i predavanjima širom sveta. Bio je član žirija različitih takmičenja. Kao saradnik Češkog nacionalnog radija radi na projektu Istorijske orgulje, istražujući orgulje u Češkoj.
Snimao je za brojne radio i TV stanice i objavio nekoliko kompakt-diskova: snimao je na orguljama Mundt iz 1673. godine u Tinskoj crkvi u Pragu (najstarijem instrumentu u Pragu), na orguljama Katzer & Weltzel iz 1783. godine u praškoj Loreti, na istorijskim instrumentima u Bohemiji i Moravskoj, kao i na baroknim orguljama u Sloveniji.
Više o Kohoutovim snimcima i nastupima možete pronaći na njegovom sajtu.

FOTO © IVANMALY.CZ

Loading...