19. Међународни фестивал „Дани оргуља“: УЛРИХ ВАЛТЕР

29.06.2019., 20:30

Оргуљаш Улрих Валтер је професор оргуља на Универзитету у Грацу и београдској публици ће се представити делима Баха, Регера и Листа. Концерт реализујемо у сарадњи са Аустријским културним форумом у Београду.

Програм:
Јохан Себастијан Бах (1685–1750) / Макс Регер (1873–1916)
Свита за оркестар у ге–молу (Bah-Reger Suite, према Баховим партитама и Eнглеским свитама)
ар. за оргуље: Улрих Валтер
Grave (Sinfonia)
Prélude
Sarabande
Corrente
Bourrée II
Gigue

Франц Лист (1811–1886) / Улрих Валтер (1980)
Трансцендентална етида бр. 11 (Вечерње хармоније)

Јохан Себастијан Бах
Прелудијум и фуга у Ге–дуру, BWV 541

Франц Лист/ Улрих Валтер
Трансцендентална етида бр. 5 (Духови сумрака)

Макс Регер
Фантазија и фуга на тему  B-A-C-H, оп. 46

Биографија:
Улрих Валтер (Ulrich Walther, Хаген, 1980) је студирао оргуље, црквену музику и музичку едукацију на Државном конзерваторијуму за музику и извођачке уметности у Штутгарту код професора Лудгера Ломана, Јиргена Есла, Ханс-Мартина Коринта и Вилибалда Безлера. Усавршавао се радећи приватно са Дејвидом Сангером и похађајући бројне мајсторске радионице уметника као што су Ханс-Ола Ериксон, Лоренцо Гијелми, Јан Лауквик, Данијел Рот, Герхард Вајнбергер и Хајнц Вундерлих. Освојио је награде на неколико међународних такмичења од којих се издвајају друга и специјална награда у Грацу 2006. године и прва и специјална награда за извођење дела Месијана на Међународном оргуљашком такмичењу Бах | Лист 2008. године. Након што је током две године био ангажован као гостујући професор, 2010. године именован је за редовног професора оргуља на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу.
У Европи, Русији и Америци је одржао концерте на манифестацијама као што су Међународна недеља оргуља у Нирнбергу (ION), Музичка омладина Беча, Међународни фестивал оргуља у Сент Олбансу, Тирингијшка недеља Баха, и дворанама као што су концертна дворана у Бамбергу, Државна академска Капела Санкт Петерсбурга, Међународна кућа музике у Москви, Нотр Дам у Шартру, Катедрала у Мерзебургу и Замак Фредериксборг у Копенхагену.
Истовремено, предаје на курсевима у земљи и иностранству, импровизује музику за неме филмове, осварује сникме за радио и за компакт дискове, пише за стручне часописе и члан је жирија на међународним такмичењима.
Тренутно је његов фокус на истраживању историсјко информисане извођачке праксе, као музичке праксе у простору између транскрипције и композиције. Његов репертоар обухвата оргуљску музику насталу током пет векова, укључујући и његове виртуозне аранжмане Баховог Бранденбуршког концерта бр. 3, Листове Сонате у бе–молу, Менделсонових Варијација, оп. 54 и Регерових Варијација на Моцартову тему, оп. 132. Издавачка кућа Organum Classics је 2018. године издала његова два издања: 4 компакт диска дела комплетних транскрипција за оргуље Макса Регера и снимак џез аранжмана Бахових трио соната.

Више информација о Валтеровим снимцима и наступима можете пронаћи на његовом сајту.

 

 

Loading...