Koncert Artijoma Šiškova, Jevgenija Rumjanceva, Vitalija Vatulja i Marije Nemcove

22.04.2017., 20:00

Violinista Artijom Šiškov, violončelista Jevgenij Rumjancev, saksofonista Vitalij Vatulja i pijanistkinja Marija Nemcova, predstavnici organizacije Music for Piece, održaće u Beogradu koncert, a potom i majstorske kurseve (u saradnji sa ESTA Srbija i Udruženjem saksofonista Srbije). Koncert je deo ciklusa Koncerti u galeriji i počinje u 20 sati. Ulaz je slobodan.

Program:
G. F. Hendl         
Ulazak kraljice od Sabe iz oratorijuma Solomon
(ar. za violinu, violončelo, saksofon i klavir)

N. Resanović       
Trio za violinu, saksofon i klavir
Rock – Thru a Stained Glass Window
Stone Cold Sentiment
The Last Chord

DŽ. Kramb              
Sonata za violončelo solo
Fantasia – Andante espressivo e con molto rubato
Tema pastorale con variazioni
Toccata – Largo e drammatico – Allegro vivace

G. F. Hendl         
Pasakalja za violinu i violončelo

M. Ravel                               
Ciganin, za violinu i klavir

T. Jošimacu        
Cyber Bird Concerto, za saksofon i klavir
Bird in colours
Bird in grief
Bird in winds

V. Rabl          
Allegro con brio iz Kvarteta, op. 1

Artiom Šiškov (1984, Minsk) je počeo da uči violinu sa pet godina kod Jane Kučinskaje. Debitovao je kao solista sa Beloriskom državnom filharmonijom sa samo osam godina. Završio je Republičku muzičku školu i državnu Muzičku akademiju u klasi Edvarda Kučinkog. Postdiplomske studije je završio u Beču na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u klasi Dore Švarcberg.
Šiškov je bio laureate 15 međunarodnih takmičenja kao što su II međunarodno takmičenje Leopold Auer (Rusija, 2014), III Violinsko takmičenje Jankelevič (Rusija, 2013), takmičenje Maks Rostal (Berlin, 2012), takmičenje Queen Elisabeth u Briselu i violinsko takmičenje Torun 2007 (Poljska, 2007) i druga širom Evrope. Takođe je nosilac stipendija fondacija Vladimir Spivakov, New Names, Ruska izvođačka umetnost, kao i posebnog fonda Predsednika Republike Belorusije.
Šiškov nastupa kao solista i kamerni muzičar i uspešno uklapa svoje koncertne aktivnosti sa predavačkim, te drži majstorske kurseve širom Evrope. Nastupao je na brojnim festivalima u Švajcarskoj, Belgiji, Nemačkoj, Rusiji i Belorusiji. Artiom je prva violina Lipkind kvarteta čiji je vođa jedan od vodećih svetskih violončelista Gavriel Lipkind. Takođe, imao je priliku da sarađuje sa muzičarima kao što su Svjatoslav Moroz, Žerom Perno, Ajman Musakajajeva, Aleksandar Sitkovecki, Andrej Baranov, Maksim Fedotov i drugi. Od orkestara sa kojima je sarađivao ističu se Kraljevski kamerni orkestar Valonije, Nacionalni orketar Belgije, Nacionalna filharmonija Rusije, Moskovski kamerni orkestar, Državni simfonijski i Kamerni orkestar Belorusije.

Jevgenij Rumjancev

Jedan od najsjajnijih i najharizmatičnijih mladih muzičara Rusije, Jevgenij Rumjancev (1984, Moskva) objedinjuje briljantnu virtuoznost i produbljenu interpretaciju sa uzbudljivim temperamentom i jedinstvenim tonom na čelu. Kao svestrani muizčar jednako uspešno nastupa kao solista i kamerni muzičar. Njegov talenat je istakao i Mstislav Rostropovič na otvrenim majstorskim radionicama na Moskovskom konzervatorijumu.
Rumjancev je započeo muzičko obrazovanje u Centralnoj muzičkoj školi pri Moskovskom konzervatorijumu. Studirao je na Moskovskom konzervatorijumu u klasi prof. Natalije Šahovskaje, narodne umetnice SSSR. Dobitnik je stipendije i aktivni učesnik programa Fondacije Vladimir Spivakov, Fondacije Rostropovič (stipendija Nikolaj Mijaskovski), kao i Fondacije Ruska izvođačka umetnost. Bio je polaznik majstorskih kurseva Mstislava Rostropoviča, Davida Geringasa i Eberharta Finkea.
Rumjancev je laureat XIII međunarodnog takmičenja Čajkovski (Moskova, 2007) i Međunarodnog violončelističkog takmičenja Hačaturjan (Jerevan, 2010). Nastupao je širom Rusije i širom Evrope, kao i u Izraelu, Tunisu, Alžiru, Japanu i Južnoj Koreji. Redovno nastupa na brojnim festivalima. Od 2010. godine predaje na Moskovskom državnom konzervatorijumu i redovno održava majstorske radionice u Rusiji i inostranstvu. Član je žirija mnogih međunarodnih takmičenja. Član je Udruženja Zvezde takmičenja Čajkovski i Međunarodnog udruženja profesionalnih muzičara. Snimao je radio i televiziju i obajvio nekoliko kompakt diskova.

Vitalij Vatulja

Vitalij Vatulja (1987, Moskva) je jedan od najistaknutijih saksofonista mlade generacije u Rusiji. Studirao je na Evropskom univerzitetu za saksofon u Gapu (Francuska), gde je radio sa profesorima kao što su Klod Delangl, Vensan David, Kristijan Virt, Arno Bornkamp i Fabricio Mankuzo. Završio je muzičku školu pri Moskovskom državnom institutu A. G. Šnitke, u klasi prof. Jurija Voroncova, i Rusku muzičku akademiju Gnjesin, u klasi prof. Margarite Šapošnikove. Nakon toga je započeo studije na Amsterdamskom konzervatorijumu za muziku u klasi Arna Bornkampa. Osvojio nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima, kao što su Reka talenata (Sankt Peterburg, 2010), SaxArte (2010, Italija), VIII Međunarodno takmičenje saksofona u Novoj Gorici kao, Moskovski međunarodni konkurs Glas saksofona u savremenom svetu, a takođe je osvojio zaltnu medalju na Desetim omladinskim delfijskim igrama u Rusiji. Pobedio je na međunarodnom takmičenju Marko Fjorindo (2015, 2016, Italija), na kome je uzeo i prvu nagradu u kategoriji kameren muzike sa pijanistkinjom Marijom Nemcovom. Sa njom je osnovao duet VitaDuo.
Vatulja nastupa kao solista i član kamernih sastava. Osnivač je kvarteta saksofona Symbol. Nastupao je sa orkestrima kao što su Moskovski državni simfonijsko orkestar, Ruski državni simfonijski orkestar, Državna akademska kapela Sankt Peterburga i drugim. Njegovi nastupi snimljeni su za radio i televiziju u Ukrajini i Rusiji, a takođe je objavio tri kompakt diska sa delima Hindemita, Debisija, Franka, Mendelsona i Borna.
Od 2005. godine je aktivan i kao predavač. Vatulja je jedan od osnivača i autora međunarodnog humanitarnog projekta Muzika za mir (www.music-peace.com).
Marija Nemcova (1984, Moskva) je pohađala muzičku školu pri Moskovskom državnom konzervatorijumu Čajkovski. Diplomirala je na Moskovskom državnom konzervatorijumu u klasi renomiranog pijaniste prof. Jurija Slesareva. Potom je završila postdiplomske studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu kao nosilac stipendije Vilijama Smita, u klasi prof. Dmitrija Aleksejeva. Primljena je na prestižnu Pijanističku akademiju u Imoli (Italija), gde je radila sa maestrom L. N. Margariusem. Uspešno je završila i master program iz muzičkog izvođaštva na Londonskom konzervatorijumu za muziku i igru Triniti Laban, gde je bila nosilac pune stipendije Dereka Batlera. Nakon nastupa na Isabelle Bond Gold Medal Showcase (2012), nagrađena je prestižnim priznanjem Gold Medal Konzervatorijuma Triniti Laban. Bila je laureat na međunarodnim pijanističkim takmičenjima u Rusiji, Italiji, Austriji i SAD, od kojih se ističu Musica di Riccione u Italiji, Međunarodno takmičenje Pavle Serebrjakov u Rusiji i Međunarodno takmičenje Rozario Marčano u Beču.
Nastupala je širom sveta u čuvenim salama, kao što su Karnegi hol u Njujorku, Vigmur hol, Kings Plejs i Stenvej hol u Londonu, Berzendorfer hol i Erbar sala u Beču, Nacionalni centar izvođačkih umetnosti u Pekingu, Šangajski centar orjentalne umetnosti, Velika sala Moskovskog konzervatorijuma, Međunarodna kuća muzike u Moskvi i druge. Sarađivala je sa muzičarima kao što su Pavel Nersesjan, Žan-Deni Miša, Aleksandar Ram Žan-Iv Furmo i mnogi drugi. Osnivač je humanitarne organizacije Muzika za mir, čiji je zadatak da organizuje koncerte i majstorske radionice za mlade muzičare koji žive u konfliktnim zonama, a do danas su realizovali svoje ideje u preko 20 zemalja.
Osim dva solo CD izdanja, snimala je i sa Vitalijem Vatuljom i poznatim operskim pevačem Dmitrijem Stepanovičem.

Loading...