Koncert trubača Andreja Kavalinskog

06.05.2017., 20:00

Nakon nastupa u Zagrebu i Ljubljani, solo trubač ansambla Orchestre National de France,  jedan od najtraženijih trubača svoje generacije, Andrej Kavalinski će nastupiti i u Beogradu, u Starom dvoru (Dragoslava Jovanovića 2) zajedno sa pijanistkinjom Kristinom Bjelopavlović-Cesar iz Hrvatske. Ulaz je slobodan.

Ovim koncertom nastavljamo saradnju sa Velikogoričkim bras festivalom, koji će se, od 2. do 5. maja, po 11. put održati u Velikoj Gorici (pored Zagreba). Festival posvećen limenim duvačkim instrumentima osnovan je 2007. godine sa idejom da promoviše muziku za ove instrumente, predstavi aktuelnosti i vrhunske muzičke događaje, te okupi vodeće evropske umetnike  svih žanrova na limenim duvačkim instrumetnima. Umetnički direktor Festivala je Tomislav Špoljar, trubač i nastavnik na Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici.
Kavalinski je promoter poznate holandske kuće Van Laar Trumets koji ga prate na ovoj mini turneji.

Program:
Oto Keting (1935–2012)
Intrada za solo trubu (1958)

Georg Filip Teleman (1681–1767)
Sonata u De–duru, TWV 44:1
Sinfonia – Spirituoso
Largo
Vivace

Andre Žolive (1905–1974)
Končertino (1948)

Sergej Vasilenko (1872–1956)
Koncertna poema u ce–molu, op. 113
Allegro drammatico
Molto sostenuto, quasi adagio
Allegro vivace


PREZENTACIJA instrumenata holandske graditeljske kuće Van Laar Trumpets:

Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Subota, 6. maj – 15.00 – 18.00
Nedelja, 7. maj – 10.00 – 12.30

Hub van Lar je osnovao svoju kompaniju 1990. godine u Margartenu (Holandija). Pod vođstvom Huba van Lara i Heidrun Jöchner-a, dobila reputaciju svetskog značaja u proizvodnji profesionalnih truba. S obzirom na povećanu potražnju, 2010. godine, otvorena je i druga tvornica u Vogtlandu (Nemačka). Vezani tradicijom za najviše standarde, te kako svaki instrument prolazi strogu kontrolu i doslovno prođe kroz ruke Huba van Lara, privukli su renomirane umetnike i danas njihove instrumente sviraju umetnici u vodećim ansamblima i orkestrima širom sveta. Kako truba nije nešto što se kupuje svaki dan, a umetnici gaje poseban odnos sa svojim instrumentima, Hubu van Laru je veoma bitan individualni kontakt sa umetnicima kako bi im pomogao da pronađu savršen instrument.

MAJSTORSKI KURS Andreja Kavalinskog:
Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Nedelja, 7. maj – 10.00 – 12.30

Biografije:
Andrej Kavalinski (1977) se svrstava među najpoznatije i najtalentovanije trubače svoje generacije. U svom sviranju objedinjuje tehničku i muzičku raznolikost, kao i jedinstven izvođački stil. Osvojio je brojne nagrade na međunarodnim takmičenjima, a među najskorijim uspesima su nagrade na čuvenima takmičenjima kao što su Citta di Porcia (Italija), Festival de Musique de Toulon (Francuska), Maurice André (Pariz), Ellsworth Smith, ITG, Bad-Zekingen (Nemačka) i Tromp Muziek Biennale (Ajnhoven, Holandija). Kavalinski je takođe nosilac nagrade Timofej Dokšicer (Moskva), Stipendije Fonda Rihard Vagner i nagrade Karlhajnc Štokhauzen.
Diplomirao je trubu  2005. godine na Visokoj škola za muziku u Karlsrueu u klasi prof. Rajnholda Fridriha i prof. Edvarda Tara (Konzert Examen) sa najvišim ocenama. Studije je nastavio na Konzervatorijumu u Amsterdamu u klasi prof. Petera Mazursa, i usavršavao se kod kompozitora Karlhajnca Štokhauzena u Kirtenu.
Kavalinski je održao turneje kao solista i kamerni muzičar, po Evropi, Rusiji, Severnoj Americi i Aziji. Osim sa Nacionalnim orkestrom Francuske, čiji je solo trubač, nastupao je kao solista sa brojnim orkestrima kao što su Orkestar Baljšoj teatra, Državnim kamernim orkestrom Virtuozi Moskve, Ensemble Orchestral de Paris, Kamerni orkestar Kjota, Litvanski kamerni orkestar, Filharmonija Dortmunda, Dortmunder Philharmoniker, Državni orkestar Dramštata, Beloruska filharmonija i Orkestar Državne opere Belorusije.
Nastupao je u najznačajnim salama u svetu kao što su Karnegi hol, bečki Muizkferajn, Koncerhebau, Salzburger Festspielhaus, Boston Symphony Hall, Velika sala Moskovskog državnog konzervatorijuma, Milanska skala, Seoul Arts Center Concert Hall, Megaron u Atini, sala Pleyel i koncertna dvorana Nacionalnog centra izvođačkih umetnosti u Pekingu.
Kavalinski je održao resitale na prestižnim muzičkim festivalima kao što su Šlezvig-Holštajn muzički festival, Praško proleće, Grachtenfestival u Amsterdamu, Festival Flamanije (Flandrije), Međunarodni festival ECLAT u Štutgartu, Beloruska muzička jesen, Ars Musica – festival savremene muzike (Belgija) i drugi.
Muzička kritika ocenila je Kavalinskog kao jednog od najsvestranijih muzičara među trubačima. Njegov repertoar obuhvata dela iz perioda baroka, klasicizma i romantizma, ali i dela savremenih autora kao što su P. M. Dejvis, E. Denisov, S. Gubajdulina, A. Part, Đ. Ligeti, K. Štokhauzen, T. Takemicu i B. A. Cimerman. Mnogi kompozitori su posvetili svoja dela Kavalinskom.
Snimio je brojne kompozicije, pre sega savremenih autora, za Dojče gramofon, Nemački radio Berlin, WDR3, Klara, EXQI TV i druge.
Andrej Kavalinski održava majstorske kurseve širom sveta. On je predstavnik i umetnik čuvenog proizvođača truba Hub van Laar Trumpet.

Kristina Bjelopavlović Cesar

Pijanistkinju Kristinu Bjelopavlović- Cesar kritičari opisuju kao muzičarku koja suvereno vlada koncertnim podijumom i raspolaže sposobnostima za pijanističku ingenioznu izvedbu, maštovitu pijanistkinju čija je stilski besprekorna interpretacijaprožeta šarmantnom ljupkošću kristalnog i predivnog toplogzvuka, pijanistkinju izuzetne energije, temperamenta i iskonskemuzičke nadarenosti. Njeni koncerti ocenjeni su kao koncertza pamćenje i nesvakidašnji doživljaj virtuoznog pijanizma. Laureat je međunarodnog takmičenja u Senigaliji, kao i pobednica međunarodnih takmičenja u Pijetra Liguri, Pinerolu i Kortemiliji (Italija), kao i hrvatskih državnih takmičenja. Bila je stipendistkinja Grada Zagreba (1997–2003). Studirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Sretne Meštrović, i magistrirala na istoj ustanovi u klasi prof. Marine Ambokadze.Sa velikim uspehom je nastupala kao solistkinja sa ansamblom Zagrebački solisti, Zagrebačkom filharmonijom, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Orkestrom Opere HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka. Redovno nastupa na značajnim manifestacijama u Hrvatskoj, kao i sa eminentnim imenima domaće klasične scene. Snimila je koncerte za klavir i orkestar Silvija Bombardelija i Borisa Papandopula, u pratnji Kamernog orkestra Simfonijskog orkestra HRT-a za diskografsku kuću Orfej. Od 2004. godine ima status samostalne umetnice.

Loading...