17. Međunarodni festival“Dani orgulja“: CLAVIER-ÜBUNG III J. S. BAHA – Marko Petričić

28.06.2017., 20:30

Naslov Clavierübung, što bi se moglo prevesti kao Vežbe za klavijaturne instrumente, u Bahovo vreme služio je kao opšti naziv za publikacije u kojima su sabrani komadi za čembalo, klavikord ili orgulje. Tokom službe u Lajpcigu Bah je pod ovim naslovom objavio četiri sveske. Treća sveska je objavljena 1739. godine pod naslovom koji bi u prevodu glasio: Treći deo ‘Clavierübung’-a, koji čini širok izbor preludijuma po katehizmi i drugim himnama za orgulje. Sabrano za ljubitelje muzike i poznavaoce, posebno, ovakvih dela, za preporod duha, od Johana Sebastijana Baha, kraljevskog kompozitora poljskog i saksonskog dvora, kantora i vođe ansambla ‘Chorus Musicus’ u Lajpcigu. Objavio autor.

Na svom koncertu Marko Petričić (SAD/Srbija) će izvesti odabir od 9 koralnih preludijuma i dva dueta, ukovirenih Preludijumom i fugom u Es-duru. Jednostavnije verzije korala će izvesti na bajan harmonici, a složenije na orguljama.

Iz Clavier-Übung III Johana Sebastijana Baha

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Preludijum u Es–duru, BWV 552 (orgulje)

Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit, BWV 669 (orgulje)

Kyrie, Gott heiliger Geist, BWV 671 (orgulje)

Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit, BWV 672 (bajan)

Christe, aller Welt Trost, BWV 673 (bajan)

Allein Gott in der Höh sei Her, BWV 676 (orgulje)

Wir gläuben all an einem Gott, BWV 680 (orgulje)

Vater unser im Himmelreich, BWV 683 (bajan)

Christ, unser Herr, zum Jordan kam, BWV 684 (orgulje)

Aus tiefer Not schriei ich zu dir, BWV 686 (orgulje)

Duet br. 1, BWV 802 (bajan)

Duet br. 2, BWV 803 (bajan)

Fuga u Es–duru, BWV 552 (orgulje)

Biografija:
Marko Petričić (Beograd) završio je master i doktorske studije na Univerzitetu za muziku Indijane u klasi dr Kristofera Janga. dr Petričić je vanredni profesor orgulja i crkvene muzike na Univerzitetu Indijanapolisa. Predavao je orgulje i orguljsku literaturu na Univerzitetu Indijane. S obzirom na to da je aktivni crkveni muzičar, radi kao orguljaš i muzički asistent u Prezbiterijanskoj crkvi Nortminster.
Na Nacionalnoj konvenciji Udruženja orguljaša Amerike održanoj 2014. godine u Bostonu predstavio je naučni rad Interpretacija dela za orgulje na bajan harmonici. Bio je predavač i izvođač na Susretu orguljaša (Pipe Organ Encounter) 2015. godine na Univerzitetu Valparejsa u Indijani, i direktor Susreta orguljaša 2014. godine na Univerzitetu Indijanapolisa.
Petričić je na orguljaškim takmičenjima osvojio brojne nagrade, od kojih se izdvaja prva nagrada na Nacionalnom orguljaškom takmičenju San Marino u Kaliforniji. Bio je član žirija na Nacionalnom orguljaškom takmičenju u Fort Vejnu.
Objavio je kompakt-disk s muzikom francuskih romantičara pod nazivom French Accent za Pro Organo. U svojoj karijeri koncertnog orguljaša imao je priliku da održi recitale u Crkvi Svetog trojstva i Katedrali Svetog Patrika u Njujorku, kao i u brojnim dvoranama i crkvama širom SAD, u Nemačkoj, Švedskoj, Španiji i Srbiji. Godine 2009. Petričić je otvorio 9. međunarodni festival Dani orgulja u Beogradu, a njegov nastup je, prema rečima kritike, opčinio publiku. Ovo će biti njegov četvrti nastup na beogradskom festivalu.
Kao izvođač na bajan harmonici, Marko Petričić je osvojio najviša priznanja na međunarodnim takmičenjima u Italiji, Nemačkoj, Jugoslaviji i SAD. Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Indijanapolisa, Kamernim orkestrom Indijanapolisa, kao i s Napuljskom filharmonijom. Njegov CD The Years of Pilgrimage dobio je odličnu recenziju na renomiranom sajtu Accordions Worldwide.

Loading...