Najavni koncert festivala „Dani orgulja – Dies organorum“: MORIS KLEMENT

15.06.2017., 20:00

Saradnju sa Festivalom rane muzike ove godine realizujemo kroz zajedničku organizaciju koncerta Morisa Klementa, rezidencijalnog orguljaša Luksemburške filharmonije. Ovaj program predstavlja tačku programskog preseka dva festivala – koncert je sastavni deo programa Festivala rane muzike, a ujedno i najavni program 17. festivala „Dani orgulja – Dies orgranorum“. Koncert se održava u Katedrali Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75), u četvrtak, 15. juna u 20 sati.

Zajednički koncert je način da se dva festivala udruže oko zajedničkih ideja i ciljeva i tako doprinesu promociji muzike visokog kvaliteta i kulture uopšte.
12. beogradski međunarodni Festival rane muzike će se ove godine održatio od 10. do 25. juna i ugostiće mnoge domaće i strane muzičare i ansamble. Cena karte za sve koncerte ovog festivala je 300 dinara.

Program:
Đovani de Mak (1550-16149)
Capriccio sopra re, fa, mi, sol

Đirolamo Freskobaldi (1583-1643)
Toccata Prima (Il secondo libro)
Toccata Quarta (Il secondo libro)

Tarkvinio Merula (1594-1665)
Capriccio cromatico del primo tono

Matijas Vekman (1619-1674)
Toccata in d

Johan Jakob Froberger 1616-1667
Fantasia sopra ut, ré, mi, fa, sol, la

Henri Persel (1659-1695)
Voluntary in G

Georg Bem (1661-1733)
Vater unser im Himmelreich
Partite sopra Wer nur den lieben Gott lässt walten

Ditrih Bukstehude (1637-1707)
Ciaccona in e, BuxWV 160
Canzona in C, BuxWV 166
Toccata in F, BuxWV 156

Biografija:
Nakon završenih studija na konzervatorijumima u Luksemburgu, kod Alana Virta i Žana Ferara, i Briselu kod Benoa Mernijea, Moris Klement je nastavio studije orgulja kod Žana Boajea na Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon (Visoki nacionalni konzervatorijum za muziku u Lionu). Ova saradnja je bila presudna i korenito je uticala na Klementovu muzičku karijeru. Ovaj nagrađivani orguljaš je usavršio svoje sviranje kroz konstantan dijalog sa instrumentom. Imajući u vidu da muzika nije standardizovana umetnost, već elementarna manifestacija ljudskog života, Moris Klement pokušava da pomoću nje prenese svoju veru u istinu i lepotu. U svojoj interpretaciji teži da ujedini muzičku suštinu i formu, duh i osećajnost, kontemplaciju i strast. Za njega je imporvizacija, kako na orguljama tako i na klaviru, osnovni izvor kreativnosti i predivno polje za eksperimentisanje. Ona mu omogućava da živi muziku u svoj svojoj neposrednosti. Moris Klement izražava svoju ljubav prema klasičnoj muzici i improvizaciji kroz koncertne i pedagoške aktivnosti. Na brojnim radionicama i kursevima koje održava trudi se da podstiče kombinovanje muzičke imaginacije, stvaranja i interpretacije, pritom naglašavajući prisutnost i neposrednost. Uporedo radi kao profesor orgulja i improvizacije na Conservatoire de Musique du Nord u Luksemburgu. Trenutno je rezidencijalni orguljaš Luksemburške filharmonije i redovno nastupa sa muzičarima kao što su perkusionista Martin Grubinger i trubačica Tine Ting Helset. Kao solista nastupao je na međunarodnim festivalima u Njujorku, Vašingtonu, Čikagu, Mineapolisu, Parizu, Lionu, Briselu, Cirihu, Minhenu, Štutgartu, Lajpcigu, Beču, Insbruku, Pragu, Milanu i Kopenhagenu.

Koncert se realizuje zahvaljujući organizaciji music:LX

Loading...