Otvaranje 17. Međunarodnog festivala „Dani orgulja“: OD BAHA I DALJE – Martin Šmeding

27.06.2017., 20:30

Otvaranje festivala Dani orgulja – Dies organorum je ujedno i zatvaranje multidisciplinarnog programa Jubilej reformacije 2017 koji, u saradnji sa partnernima, realizuje Goethe-institut u Beogradu. Za ovu priliku nemački orguljaš Martin Šmeding odabrao je kompozicije zasnovane na Luterovim koralima, različitih autora od 17. do 20. veka, a koncert nosi naziv Od Baha i dalje (Bach and Beyond).

OD BAHA I DALJE
dela za orgulje zasnovana na Luterovim koralima, od 17. do 20. veka

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Preludijum u Es–duru, BWV 552

Ditrih Bukstehude (1673–1707)
Koralna fantazija na Nun freut euch, lieben Christen g’mein, BuxWV210

Feliks Mendelson-Bartoldi (1809–1847)
Andante i Finale iz Reformacijske simfonije, op. 107
zasnovana na Luterovom koralu Ein feste Burg ist unser Gott

Petr Eben (1929–2007)
Valpurgijska noć iz ciklusa Faust (1987)
s citatom Luterovog korala Aus tiefer Not

Johan Sebastijan Bah
Kanonske varijacije na Vom Himmel hoch, BWV 769

Ernst Peping (1901–1981)
Tokata na Mitten wir im Leben sind

Maks Reger (1837–1916)
Koralna fantazija na Ein feste Burg, op. 27

Biografija:
Martin Šmeding
(1975, Minden, oblast Vestfalija) studirao je crkvenu muziku, muzičku pedagodiju, blok-flautu (koncertna diploma), orgulje (koncertna diploma), dirigovanje, čembalo i muzikologiju u Hanoveru, Amsterdamu i Diseldorfu. Učitelji su mu, između ostalih, bili Ulrih Bremšteler, Lajoš Rovaktaj, dr Hans van Nijevkop, Žak van Ortmersen i Žan Boje.
Osam puta je osvajao prvo mesto na nemačkom saveznom muzičkom takmičenju za decu i omladinu Jugend muzicirt. Osvojio je nagrade na takmičenjima Feliks Mendelson-Bartoldi u Berlinu, Johan Pahelbel u Nirnbergu, Georg Bem u Lineburgu, Međunarodnom takmičenju orguljaša Avgust Gotfrid Riter u Magdeburgu, Musica antiqua u Brižu i na drugim.
Bio je kantor i orguljaš u crkvi Nazaretkirhe u Hanoveru, da bi nakon toga delovao u dva najznačajnija centra crkvene muzike u Nemačkoj: 1999. godine nasledio je muzičkog direktora prof. Oskara Gotliba Blara na mestu kantora i orguljaša Neanderove crkve u Diseldorfu, a potom je bio orguljaš crkve Krojckirhe u Diseldorfu (2002–2004), koja se ponosi muzičkom tradicijom dugom 700 godina. Šmeding je predavao na muzičkim akademijama u Hanoveru, Lajpcigu, Vajmaru i Drezdenu, a 2004. godine izabran je za profesora orgulja na Muzičkoj akademiji u Frajburgu. Na njegovu inicijativu na frajburškoj akademiji osnovan je Odsek za crkvenu muziku (2012), a Šmeding je imenovan za upravnika.
Nastupao je na televiziji i radiju, a snimio je i brojne kompakt-diskove. Snimio je celokupna dela za orgulje J. Bramsa, F. Mendelsona Bartoldija i F. Šmita, ostvario je prvi snimak kompozicija za pedalni klavir R. Šumana na originalnom instrumentu, kao i snimak verzije za orgulje Goldberg varijacija J. S. Baha. Osim toga, objavljuje radove u knjigama i stručnim časopisima. Kao solista, kamerni muzičar i član orkestara nastupao je na koncertima širom sveta. Takođe je nastupao na Bahovom festivalu u Lajpcigu, na Nedeljama Bahove muzike u Tiringiji, Festivalu klasične muzike u Braunšvajgu, Danima orgulja u Merzeburgu i drugim. Držao je majstorske kurseve i bio je član žirija na muzičkim takmičenjima. Dobio je Nagradu nemačke kritike za nosače zvuka (lista najboljih nosača zvuka). Za snimak Goldberg varijacija J. S. Baha u aranžmanu za orgulje dobio je nagradu Eho klasik za instrumentalistu godine. Od 2012. godine Šmeding je titularni orguljaš Ludvigove crkve u Frajburgu i na čelu je Herdenskog vokalnog ansambla.

Loading...