17. Međunarodni festival „Dani orgulja“: Julija Lener

05.07.2017., 20:30

Na pretposlednjem koncertu festivala Dani orgulja – Dies organorum nastupiće orguljašica iz Austrije Juliju Lener, trenutno jedna od najperspektivnijih mladih orguljaša ove zemlje, pobednica prestižnih orguljaških takmičenja u Evropi i Americi, sa programom koji odgovara festivalskoj temi luteranskog naleđa i dela i uticaja J.S. Baha. Koncert realizujemo u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu.

Program:
Johan Sebastijan Bah (1685–1750)
Preludijum u Es–duru, BWV 552

Koralni preludijum na Allein Gott in der Höh’ sei Ehr‘, BWV 662
(Achtzehn Choräle Nr. 12)

Herman Šreder (1904–1984)
Ave Regina caelorum

Feliks Mendelson-Bartoldi (1809–1847)
Sonata za orgulje u de–molu (Vater unser im Himmelreich), op. 65/6
Choral – Andante sostenuto. Allegro molto
Fugue – Sostenuto e legato
Finale – Andante

Herman Šreder
Koralna tokata Omnium sanctorum

Johan Sebastijan Bah
Koralni preludijum na Wenn wir in höchsten Nöthen sein, BWV 641
(Orgel-Büchlein Nr. 43)

Fuga u Es–duru, BWV 552

Biografija:
Julija Lener (1992, Kicladen, Austrija) počinje da uči orgulje s deset godina na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu, u klasi prof. Ulrike Vegele Kefer. Diplomirala je orgulje u Muzičkoj školi Džejkobs Univerziteta Indijane, u Blumingtonu, u klasi prof. Žanet Fišel. Sa uspehom je završila orgulje, pedagoški i izvođački smer na Konzervatorijumu Jozef Hajdn u Ajzenštatu 2016. godine i nastavila master studije na Visokoj školi za muziku u Štutgartu u klasi renomiranog orguljaša i pedagoga Ludgera Lomana. Julija je imala priliku da pohađa majstorske radionice profesora kao što su Mikael Radulesku, Pjer Damjano Pereti, Franc Danksagmiler, Vilma Jensen i drugi.
Julija Lener je u okviru koncertnih turneja nastupala širom Austrije, Nemačke, Francuske, Rumunije i SAD. Održala je koncerte na festivalima Lange Nacht der Kirchen, OrgeLockenhaus i Gustav-Adolf-Festival i sarađivala sa orkestrom Vienna Jeunesse tokom turneja 2015. i 2016. godine. U nekoliko navrata gostovala je na austrijskom radiju Ö1 i nastupala u okviru programa televizije ORF2.
Osvojila je prvu nagradu na Nacionalnom takmičenju Prima la Musica 2012. godine. Takođe je dobila stipendiju za mlade virtuoze Jenö-Takács, kao i nagradu EMCY (Evropske unije muzičkih takmičenja za mlade). Bila je nosilac muzičke stipendije Burgenlanda, kao i stipendije dekana Muzičke škole Džejkobs.

Loading...