17. Međunarodni festival „Dani orgulja“: KONCERTI ZA DECU

02.07.2017., 10:00

Dva koncerta u okviru programa festivala posvećeni su našoj najmlađoj publici. Koncerte realizujemo u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike (Skenderbegova 51).

10.00 – Orgulje u Artiš labu – koncert za decu od 2 do 5 godina
Program koncipirali i izvode: Udruženje ARTISH:LAB i Marija Družijanić, orgulje

Neposredna atmosfera i ohrabrivanje dece na interakciju ono je na čemu na svojim koncertima  insistiraju mladi muzičari okupljeni u Udruženju ARTISH:LAB. Njima se ovom prilikom pridružuje orguljašica Marija Družijanić, koja ima veliko iskustvo, u radu s decom kao nastavnik u MŠ Stanković i, naravno, u sviranju orgulja. Zajedno pružaju priliku deci da na zabavan način upoznaju zvuk i izgled ovog velikog instrumenta, pa i da ga sviraju.

11.30 – Susret sa kraljicom instrumenata – koncert za decu predškolskog i školskog uzrasta
Program koncipirali i izvode: Marija Družijanić, orgulje, i učenici orgulja MŠ Stanković u Beogradu

Volfgang Amadeus Mocart je rekao da su za njegove uši i oči orgulje kraljica instrumenata. Veličina i složenost ovog instrumenta, ali pre svega moćan zvuk koji se može meriti sa onim koji proizvodi simfonijski orkestar, i danas opravdavaju epitet koji im je pripisao.
Deca školskog uzrasta imaće priliku da čuju odgovore na pitanja kao što su: Kako rade? Kada su nastale i ko ih je izumeo? Zašto imaju toliko dugmića i čemu oni služe? Zašto postoje tri klavijature? Zašto ima toliko cevi i od čega se one prave? Sva ta pitanja, kao i mnoga druga, moći će da postave orguljašici Mariji Družijanić, kao i učenicima orgulja MŠ Stanković. Na kraju će nakratko i sami moći da se oprobaju u ulozi orguljaša, zbog čega će ovaj koncert predstavljati nezaboravno iskustvo.

Loading...