17. Међународни фестивал „Дани оргуља“: КОНЦЕРТИ ЗА ДЕЦУ

02.07.2017., 10:00

Два концерта у оквиру програма фестивала посвећени су нашој најмлађој публици. Концерте реализујемо у сарадњи са Музејом науке и технике (Скендербегова 51).

10.00 – Оргуље у Aртиш лабу – концерт за децу од 2 до 5 година
Програм конципирали и изводе: Удружење ARTISH:LAB и Марија Дружијанић, oргуље

Непосредна атмосфера и охрабривање деце на интеракцију оно је на чему на својим концертима  инсистирају млади музичари окупљени у Удружењу ARTISH:LAB. Њима се овом приликом придружује оргуљашица Марија Дружијанић, која има велико искуство, у раду с децом као наставник у МШ Станковић и, наравно, у свирању оргуља. Заједно пружају прилику деци да на забаван начин упознају звук и изглед овог великог инструмента, па и да га свирају.

11.30 – Сусрет са краљицом инструмената – концерт за децу предшколског и школског узраста
Програм конципирали и изводе: Марија Дружијанић, оргуље, и ученици оргуља МШ Станковић у Београду

Волфганг Амадеус Моцарт је рекао да су за његове уши и очи оргуље краљица инструмената. Величина и сложеност овог инструмента, али пре свега моћан звук који се може мерити са оним који производи симфонијски оркестар, и данас оправдавају епитет који им је приписао.
Деца школског узраста имаће прилику да чују одговоре на питања као што су: Како раде? Када су настале и ко их је изумео? Зашто имају толико дугмића и чему они служе? Зашто постоје три клавијатуре? Зашто има толико цеви и од чега се оне праве? Сва та питања, као и многа друга, моћи ће да поставе оргуљашици Марији Дружијанић, као и ученицима оргуља МШ Станковић. На крају ће накратко и сами моћи да се опробају у улози оргуљаша, због чега ће овај концерт представљати незаборавно искуство.

Loading...