18. Međunarodni festival „DANI ORGULJA“: Kalevi Kiviniemi

24.06.2018., 20:30

Festival će svečano otvoriti Kalevi Kiviniemi, svetski poznati koncertni orguljaš iz Finske koji je samo tokom prošle godine održao oko 100 koncerata. Međunarodna kritika ubraja ovog orguljaša među najuticajnije muzičare našeg doba.

Fotografija: Heiki Tuli

Program:
Kalevi Kiviniemi (1958)
Tokata, tema i varijacije

Mišel Koret (1707–1795)
Slavuj

Klod Balbastre (1724–1799)
Tema i varijacije

Edvardo Tores (1872–1934)
Saetas (komadi inspirisani mističnim folklorom Andaluzije)

Manuel de Falja (1876–1946)
Ritualna igra vatre iz baleta Ljubav čarobnica

Aram Hačaturjan (1903–1978)
Adađo iz baleta Spartak 

Igra sabljama iz baleta Gajane

Kalevi  Kiviniemi  
Improvizacija na temu War – Finland 1918

Oskar Merikanto (1868–1924)
Molitva

Jan Sibelijus (1865–1957)
Finlandija, op. 26

Biografija:
Kalevi Kiviniemi je svetski poznati koncertni orguljaš koji je tokom prošle godine gostovao u Katedrali Notr Dam u Parizu, dvorani Gevandhaus u Lajpcigu, dvorani Čajkovski u Moskvi, Sejong umetničkom centru u Seulu i Katedrali u Merzeburgu.
Diskografija Kiviniemija obuhvata više od 160 naslova, uključujući snimke napravljene na istorijskim orguljama u SAD-u, Japanu, Filipinima, Australiji i širom Evrope. Mnogi od njegovih snimaka su osvajali nagrade, a poseduje dve zlatne ploče i jednu platinastu. Godine 2001. Kiviniemi je dobio nagradu Janne za najbolji finski solo disk, a 2009. godine je dobio Državnu nagradu za muziku u Finskoj, najistaknutiju muzičku nagradu u zemlji. Dobitnik je zvanja Chevalier OCM i nagrade Pro Cultura Tavastica et Fennica u Helsinkiju.
Kiviniemi se specijalizovao za francusku muziku i održao je recitale u Katedrali Notr Dam, Sen Sulpisu i Bazilici Svete Klotilde u Parizu. Napravio je i snimke na istorijskim orguljama Cavaillé-Coll u Orleanu i Ruanu.
Imao je turneje u Evropi, SAD-u, Japanu, Rusiji, Aziji, Australiji i na Filipinima. Osim solo resitala i koncerata kamerne muzike, Kiviniemi je nastupao sa vodećim orkestrima kao što su Moskovski kamerni orkestar i Moskovski simfonijski orkestar. Bio je član žirija međunarodnih orguljskih takmičenja (Nirnberg, Kapri, Špajer, Koršenbroih, Sent Olbans, Strazbur) i održao je majstorske kurseve na Rurskom univerzitetu u Bohumu i Akademiji Sibelijus u Finskoj. Tokom jedanaest godina (1991-2001) bio je umetnički direktor Festivala orguljske muzike u Lahtiju. Intezivno je sarađivao sa kompozitorom Aulisom Salinenom. Napravio je nekoliko televizijskih predstava, uključujući i jednu u Notr Damu u Parizu (2000). Međunarodne kritike ubrajaju Kalevia Kiviniemia među najuticajnije muzičare našeg doba.

Loading...